Forrás: Népszava

Rooney csodagóllal szerzett vezetést az angoloknak, akik mégis kullogva mehettek haza Fotó: Reuters Az Európa-bajnoki selejtezők szerdai dömpingje során a görögök, a csehek és a románok biztosították helyüket a 2008-as kontinenstornán, miközben a „nagyok” közül az angolok óriásit buktak. Noha vezetést szereztek Moszkvában, kikaptak a házigazda oroszoktól, s ezzel Guus Hiddink együttese a vesztett pontok alapján előnyösebb helyzetbe került riválisánál. Amennyiben az oroszok győzni tudnak Izraelben, megelőzik Steve McClaren alakulatát.

Vagy José Mourinhóét!

A brit lapok ugyanis már a találkozó előtt elkezdték pedzegetni, hogy ha Gerrardék megfáznak Oroszországban, McClarennek megköszönik nem túl épületes ténykedését a nemzeti csapat élén, s a marsallbotot a Chelsea-től nemrégiben elüldözött portugál kezébe adják.

A meccs első fél órája végén Rooney hatalmas lövéssel még – az eladdig főként bekkelő – vendégeknek szerzett vezetést, a házigazda azonban a második félidőben – némi bírói segédlettel s Pavljucsenko duplájával – megfordította az állást (2-1). Ezek alapján az E csoportot a horvátok vezetik 26 ponttal, Anglia 23-mal és 11 játszott meccsel a második, míg az oroszok a 3. helyen állnak, eggyel kevesebbet játszva.

Feszült meccset vívott egymással a kvalifikációs sorozatban saját dolgát már többször megnehezítő portugál válogatott és Kazahsztán. Luiz Felipe Scolari együttese csupán a hajrában szerezte meg a vezetést (Makukula a 82. percben talált be), s még szerencséje, hogy Cristiano Ronaldo a hosszabbításban megtoldotta azt még eggyel, mivel Bjakov nem sokkal később szépíteni tudott.

A címvédő görögök Törökországban 1-0-ra nyertek, így kvalifikálták magukat, miként a csehek, akik a már páholyban lévő németek otthonában gáláztak (0-3).

Szintén bebiztosították a helyüket a románok, ehhez azonban nem csupán Luxemburgban kellett három pontot szerezniük, arra is szükségük volt, hogy a bolgárok Albániában is megbotoljanak (1-0).

A skótok és a svédek nagy ziccert hibáztak. Alex McLeish alakulata váratlanul kikapott Grúziában (2-0), így listavezetőből a legrosszabb helyzetbe került a világbajnok olaszokkal és a vb-ezüstérmes franciákkal vívott küzdelemben. A svédek hazai 1-1-e az északírekkel szemben kevésbé fájó, mert még így is megerőltetés nélkül juthatnak ki Svájcba és Ausztriába.

Népszava-információ

Comments are closed.