Forrás: Index

A nyilas korszak áldozataira emlékeztek vasárnap ezren Budapesten, a Szent István parkban található Raoul Wallenberg-emlékműnél. Az 1944. október 15-i magyarországi nyilas hatalomátvétel 63. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen Iványi Gábor metodista lelkész azt mondta: „két-három emberöltővel a borzalmak után fáradni kezd még az igazán felzaklatott emlékezet is; megint elképzelhetőnek tűnik az, hogy különbséget tegyünk ember és ember között, (…) és megint megelevenedik az a szörny, amely (…) pusztulást vitt véghez”. Kötelességünk emlékezni a meggyilkoltakra és a mártírokra – fűzte hozzá. Iványi Gábor hangsúlyozta, hogy az emlékezés a magyar történelem leggyalázatosabb korszakára egyben tiltakozás is.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke beszédében úgy fogalmazott: „mi a meggyilkoltak leszármazottjai vagyunk. Azok, akik ma bakancsban, fekete egyenruhában masíroznak árpádsávos zászlóval Budapest utcáin, azok a gyilkosok leszármazottjai.” Elsősorban a Magyar Gárda mögött meghúzódó politika felelőssége az, hogy ma Magyarországon tapasztalható ez a jelenség – fűzte hozzá. Az OCÖ elnöke fontosnak nevezete, hogy a gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályozás mihamarabb megszülessen, mert – mint mondta – „az a nagy fekete szörny, amely hatvanhárom évvel ezelőtt elindította ezt a nagy pusztítást, az ma megint jelen van Budapest utcáin”.

Kolompár Orbán kérésére az emlékezők megfogták egymás kezét és azokat magasba emelve azt skandálták: „Soha többé fasizmust!” A rendezvényen képviseltette magát – a többi között – a Magyar Antifasiszta Liga, a Magyar Békeszövetség, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Nagy Imre Társaság. h i r d e t é s

Comments are closed.