Forrás: Magyar Hírlap

Tudomány

Ezen a héten hirdetik ki a Nobel-díj idei győzteseit. Mario Capecchi és Oliver Smithies, illetve Martin Evans orvosi, Albert Fert és Peter Grünberg fizikai, Gerhard Ertl kémiai, valamint Doris Lessing irodalmi kategóriában kapott elismerést. A békedíj nyertesét ma nevezik meg, hétfőn pedig a közgazdasági díjazott válik ismertté.

A díjat a svéd kémikus, feltaláló Alfred Nobel alapította, 1895-ben kelt testamentumában rendelkezett úgy, hogy vagyonának kamataiból évről évre részesedjenek a fizika, a kémia, az orvostudomány, továbbá az irodalom legjobbjai. A sort kiegészítette azzal a személlyel is, aki a békéért tett erőfeszítéseivel leginkább szolgálja az emberiséget. Az első díjakat 1901-ben adták át, majd 1968-ban a tudományos munkásság elismerése kiegészült a közgazdaság területén nagyot alkotók díjazásával. Ezt a Svéd Bank kezdeményezte fennállásának háromszázadik évében, és a kitüntetést hivatalosan Alfred Nobel-emlékdíjnak nevezik. A Nobel-díjra jelölés évről évre a szakmai szervezetek vezetőinek, akadémikusoknak és tudósoknak a felkérése alapján történik, az ítéletet a Svéd Tudományos Akadémia hirdeti ki. Az ezzel kapcsolatos adatokat ötven évre titkosítják. Nem elhanyagolható, hogy az elismerések tízmillió svéd koronával (háromszázmillió forint) járnak.

Hazánk is képviselteti magát a Nobel-díjasok listáján. Magyar vagy magyar származásúként Bárány Róbert, Szent-Györgyi Albert, Békésy György, valamint Daniel Carleton Gajdusek orvosi; Lénárd Fülöp, Wigner Jenő, Gábor Dénes fizikai; Zsigmondy Richárd, Hevesy György, Polányi János, Oláh György és Herskó Ferenc kémiai; Elie Wiesel béke; Milton Friedman és Harsányi János közgazdasági díjban részesült a 20. században. Legfrissebb büszkeségünk Kertész Imre, aki 2002-ben kapott irodalmi elismerést a Sorstalanság című regényéért.

Az idén is hat kategóriában hirdet eredményt a svéd akadémia.

A héten már megtudhattuk az orvosi, a kémiai, a fizikai és az irodalmi díjazottak nevét, a béke területén ma, a közgazdaságiban hétfőn ismertetik a győzteseket. A kikapcsolt génű egereken végzett kutatásokért ítélték oda hétfőn az idei orvosi Nobel-díjat. A kitüntetett két amerikai és egy brit kutató: Mario Capecchi és Oliver Smithies, illetve Martin Evans genetikai kísérletei során egerekben célirányosan kikapcsoltak bizonyos géneket, hogy megfejtsék a szerepüket az állati szervezeteken belül. A beavatkozások eredményeit az orvostudomány területén lehet majd hasznosítani.

Albert Fert francia és Peter Grünberg német kutató kapta a fizikai Nobel-díjat. Az indoklás szerint a kitüntetéssel az óriás magnetorezisztencia felfedezését ismerik el, amely az elmúlt években lehetővé tette a számítógépes merevlemezek radikális miniatürizálását, illetve a rajtuk tárolható információk mennyiségének jelentős növelését. A két tudós 1988-ban egymástól függetlenül fedezte fel a jelenséget.

Gerhard Ertl német kutató kapta az idei kémiai Nobel-díjat. Az akadémia indoklása szerint Ertl kutatásai segítenek megérteni, hogyan működik az autók katalizátora, az üzemanyagcella és miért rozsdásodik a vas. Irodalmi kitüntetésben részesült tegnap Doris Lessing brit író.

Kacsoh Dániel

Comments are closed.