Forrás: kultura.hu

Több mint tizennégy futballpályányi területen egy hét múlva nyitja meg kapuit a világ legrangosabb irodalmi seregszemléjének tartott frankfurti könyvvásár.

(MTI) – Németország és a világ egyik legnagyobb kulturális ünnepén 110 országból mintegy 7300 kiállító vesz részt. A Majna-parti városban ez alkalommal az 59. hasonló vásárt rendezik, s az idei díszvendég Katalónia lesz. A bemutatandó hazai és külföldi könyvek, illetve sajtókiadványok száma megközelíti a 400 ezret. A vásárra időzített, újonnan megjelenő könyvek száma pedig 100 ezer körül mozog. Az adatok fényében a frankfurti könyvvásárok történetében ezúttal is új rekordról van szó. A rendezők arra számítanak, hogy a közönség számára október 10. és 14. között megrendezésre kerülő könyves szakvásárt több mint 300 ezer látogató keresi fel.

A világ legnagyobb könyvvására nemcsak a több mint száz ország irodalmi bemutatkozására ad lehetőséget, hanem mintegy 1000 nemzetközi tekintélyű író és költő találkozójára és kulturális eszmecseréjére is. Ami a hazai nagyságokat illeti, ott lesz Frankfurtban a német irodalmi élet színe-java Günter Grasstól Martin Walserig, Andrea Schenkeltől Feridun Zaimogluig, a külföldiek között pedig Umberto Eco, akinek új könyve, A rútság története épp a napokban jelent meg. Umberto Eco mellett a külföldiek sorában ott lesz a világhírű izraeli író, Meir Shalev, akinek Orosz románc című regényét Magyarországon is kiadták, vagy az angol Fay Weldon, az első reklámregény szerzője.

Magyarország számára különösen jelentős a frankfurti könyvvásáron való részvétel, hisz az elmúlt évtized magyar irodalmának európai és világsikere a Majna-parti városból indult ki. A fő kiállító – akárcsak az elmúlt években – ezúttal is a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE).

A magyar írók – mindenekelőtt Kertész Imre, Konrád György, Esterházy Péter, Nádas Péter vagy Dalos György – németországi népszerűségét mi sem jelzi jobban annál, hogy a könyvkiadói területen a németek Magyarországot a tíz legjelentősebb partner között tartják számon. A magyar nemzeti pavilon idei díszvendége a Németországban ugyancsak jól ismert Krasznahorkai László, de rajta kívül személyesen is ott lesz Frankfurtban többek között Bartis Attila, Darvasi László, Böszörményi Gyula és Gyurkovics Tibor.

Comments are closed.