Forrás: Népszava

Egyre valószínűbb: Viswanathan Anand lesz a világbajnok Mexikóvárosban. A nyolcfős torna 11. fordulójában az indiai sakkozó újabb győzelmet aratott. Az orosz Alekszander Morozevics ellen a szicíliai védelem Najdorf-változatában (a viadal egyik legbonyolultabb csatájában) 56 lé­pés­ben nyert, szép kis kombinációval örvendeztetve meg a sportág rajongóit. Anand többször remizhetett volna, de vállalta a bonyodalmakat, és jól olvasott ellenfele gondolatai­ban is. A nyílt sisakos küzdelmet mindig vállaló orosz vetélytársa nem a passzív védekezést választotta, hanem szabadgyalogjában bízott – vesztére.

Anand immár negyedszer nyert, ezzel másfél pontos előnyre tett szert, és egyre kevesebben kételkednek abban, hogy világbajnokként köszönthetjük őt a torna végén. Teljesítményéről annyit: még a világbajnok Vlagyimir Kramnyik szekundánsa, a spanyol Miguel Cordoba Illescas is felsőfokon dicsérte régi barátját. Csak az indiai sakkozó fegyvertárában voltak olyan kidolgozott a rendszerek, hogy még sötéttel is felvállalhatta a kézitusát, ahogy tette azt például a címvédő Kramnyik ellen.

Anand mind valószínűbb sikerében amúgy komoly szerep jut Morozevicsnek, akinek sikerült felülmúlnia honfitársát, Kramnyikot is. A címvédő ráadásul Alekszander Griscsukkal 13 lépésben remizett, s ezzel igencsak magára haragította a szaksajtó egy részét. A második helyen változatlanul Borisz Gelfand áll, aki két gyors remivel feledtette a Griscsukkal szemben elkövetett fatális hibáját. Az izraeli fél ponttal előzi meg a dobogóért vágtázó triót, amelynek Lékó Péter is tagja, igaz, a magyar nagymester hiába győzött a nyolcadik játéknapon Griscsuk ellen, Levon Aronjannal szemben nagy esélyt szalasztott el.

Az eddig lejátszott 44 partiból 13 dőlt el, Anand veretlen, Szvidler nyeretlen, a 12. fordulóban egymással játszanak, az orosz sakkozóé a kezdés joga. Lékó sötéttel lesz Kramnyik ellen.

Az élmezőny: 1. Anand 7,5, 2. Gel­fand 6, 3-5. Kramnyik, Lékó és Aronjan (örmény) 5,5.

Verőci Zsuzsa

Comments are closed.