Forrás: NOL

Útbaigazítás helyett borsspray

Népszabadság * Dési András * 2007. szeptember 24.

Sieg Heil! Heil Hitler! Külföldiek takarodjatok! – ilyen kiáltásokkal támadtak rá szélsőjobboldali fiatalok Wismar óvárosában kelet-európai, köztük magyar egyetemistákra, akik “bűne” mindössze az volt, hogy angolul tudakozódtak egy cím után. A péntek éjjel 11 óra után történt atrocitás során a támadók borsspray-jel lefújták áldozataikat. Két magyar és két cseh fiatal könnyebb sérülést szenvedett, de szerencsére nem kellett őket kórházba szállítani.

– Wismarban sajnos egyre gyakoribbak a szélsőjobboldali indíttatású atrocitások. A jelenséget nem szabad sem felnagyítani, sem elbagatellizálni, beszélni kell róla – mondta lapunknak Katrin Frenkel, az esetet nyilvánosságra hozó wismari Demokrácia, Tolerancia és Emberiesség nevű civil szervezet vezetője. A Wismari Főiskolán egy szemesztert tanuló külföldiek, köztük magyarok éppen a civil szervezet által rendezett reggae-bulira tartottak, amikor belefutottak támadóikba, akiktől útbaigazítás helyett verbális és fizikai erőszakot kaptak.

Frenkel az idegenellenes indíttatású akciók hátterében nemcsak a szélsőjobboldali NPD térnyerését látja, vagyis azt, hogy a magát nemzeti demokratának nevező “újbarna” párt bejutott Mecklenburg-Előpomeránia tartományi parlamentjébe. A Keleti-tenger partján fekvő Hanza-város térségében nagy a munkanélküliség, különösen a fiatalok között, s közülük sokan a nacionalista-idegenellenes akciókban találnak maguknak pótcselekvést – mondta a pedagógusként dolgozó Frenkel, aki úgy tudja, hogy a négy fiatal a támadás okozta sokkot leszámítva jól van.

Az eset a civil szervezet óvárosi helysége közvetlen közelében történt. A hangos náci jelszavakra Frenkelék, illetve a közeli szórakozóhelyekről többen az utcára siettek, hogy segítsenek a megtámadottaknak. A gyors közbeavatkozás láttán a támadók – akik állítólag hárman voltak – elmenekültek a helyszínről.  

Mind Frenkel, mind a diákokat vendégül látó Wismari Főiskola illetékesei óvtak attól, hogy az eset nyomán a 45 ezer várost bárki is külföldiek számára tiltott övezetnek tekintse. A “No Go Zone” kifejezés tavaly vált hírhedtté, amikor a németországi labdarúgó-világbajnokság kapcsán külföldieket, elsősorban színes bőrűeket óvtak – mint utóbb kiderült, feleslegesen – attól, hogy olyan kelet-németországi településekre menjenek, ahol a szélsőjobboldali-újnáci csoportok erős aktivitást mutatnak. – A főiskolánkon 4400 diák van, köztük több mint 300 külföldi, s eddig soha senkit sem ért ilyen aljas támadás – hangoztatta Kerstin Baldauf, a főiskola szóvivője.

A rendőrség, illetve az ügyészség testi sértés, illetve alkotmányellenes jelszavak használata miatt nyomoz az ügyben. Az Ostsee Zeitung információi szerint a magyar diákok Debrecenből érkeztek. A berlini magyar nagykövetségen azt mondták: a diákok közül senki sem kért konzuli segítséget.

 Berlin

Comments are closed.