Forrás: NOL

NOL * Horváth Gábor * 2007. szeptember 25.

Iraki menekülők az ideiglenesen megnyitott szíriai határonKép: AFP – Louai BesharaAz Egyesült Államok az Arab Liga tizenegy tagját hívja meg az idén őszre Amerikába tervezett közel-keleti békekonferenciára. Az arab országok közül csupán Egyiptom és Jordánia kötött békét Izraellel, Szaúd-Arábia és Szíria formálisan még mindig hadban áll a zsidó állammal.

Az ENSZ székhelyén vasárnap kétórás megbeszélést tartott Condoleezza Rice amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, illetve az Európai Uniót képviselő Javier Solana, és a világszervezet főtitkára, Ban Ki Mun. Utóbbi a sajtónak azt mondta, a kvartett támogatja a George W. Bush elnök által kezdeményezett békekonferenciát, és hogy annak a lényegi kérdésekkel kell foglalkoznia. Az utalás arra vonatkozik, hogy Izrael a rendezési elvekről, míg a palesztin fél inkább a konkrét határokról, Jeruzsálem hovatartozásáról és a menekültek hazatelepüléséről tárgyalna.

A meghívott országoknak amerikai vélemény szerint el kell fogadniuk, hogy a konferencia nemcsak Palesztina, hanem Izrael létezéséről is szól. Szíria még nem jelezte, hogy ezzel az előfeltétellel hajlandó-e a részvételre. Izrael nem ellenzi a szíriai jelenlétet – amennyiben a konferencia célja a palesztin állam megteremtése. Szaúd el-Fejszál herceg szaúd-arábiai külügyminiszter miután tárgyalt Rice-szal, kitérő választ adott országa esetleges részvételére vonatkozóan.

A szíriai tájékoztatásügyi miniszter tegnap tagadta, hogy egy izraeli kommandó Észak-Koreából származó nukleáris anyagot vitt el az országból. Az izraeli légierő szeptember 6-án berepült Szíria fölé, ahol lapértesülések szerint lebombáztak egy mezőgazdasági objektumnak álcázott létesítményt. A támadásnak állítólag észak-koreai áldozatai is voltak. Szíria szerint az izraeli gépek csupán berepültek az ország légterébe, de a légvédelem elűzte őket, és csak külső üzemanyagtartályaikat dobták le.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.