Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2007. szeptember 24.

Az izraeli főügyész utasítást adott a rendőrségnek, hogy indítson nyomozást Ehud Olmert miniszterelnök jeruzsálemi házvásárlása ügyében – közölte az igazságügy-minisztérium hétfőn.

Az állami számvevőszék már korábban vizsgálni kezdte azokat az állításokat, amelyek szerint Olmert jóval a piaci ár alatt vette a házat, s emiatt felmerülhetett a csalás és a korrupció gyanúja. A miniszterelnök az ártatlanságát hangoztatta, és azt állítja, hogy a kifizetett ár reális volt. Azt ígérte, hogy teljes mértékben együttműködik a vizsgálattal. A főügyész „a gyanú tisztázása végett rendelte el a bűnügyi nyomozást”.

Olmert ellen több ügyben is folyik eljárás különböző szinteken, és ha vád alá helyezik, le kell mondania, de ehhez még sok lépés lenne hátra. Az első bűnügyi nyomozás ellene azzal a gyanúval folyik, hogy már miniszterelnökként megpróbálta befolyásolni az állam ellenőrző részvénypakettjének eladását két üzlettársának Izrael második legnagyobb bankjában.

Számvevőszéki vizsgálat van folyamatban azért, mert állítólag 2001-ben kereskedelmi miniszterként a befolyásával visszaélve egy kollégája számára akart kormánysegélyt szerezni. A számvevőszék vezetője ebben az ügyben is bűnügyi nyomozást javasolt. Két másik olyan ingatlanügyre is a gyanú árnyéka esett, amelyben Olmert közvetített.

(MTI)

Comments are closed.