Forrás: Népszava

Georgij Gongadze meggyilkolásának ügye az egész világsajtót bejárta. Az Ukrajinszka Pravda (Ukrán igazság) internetes lap 31 éves alapító főszerkesztőjének 2000. szeptember 16-án veszett nyoma. Két hónappal később egy Kijev közeli erdőben lefejezett, megcsonkított holttestre bukkantak. A többszöri szakértői vizsgálatok egyértelművé tették: a szókimondásáról ismert, az akkori Kucsma-rezsimet és kiszolgálóit gyakran bíráló grúz származású publicista földi maradványait lelték meg.

Gyertyát gyújtanak a brutálisan meggyilkolt újságíró emlékére Fotó: Népszava-archív A gyilkosság azóta politikai üggyé terebélyesedett. A mindenkori kormány és ellenzéke igyekszik politikai hasznot húzni a brutális leszámolásból és annak utóéletéből. Mindkét tábor a másikat hibáztatja azért, hogy a mai napig nem ismertek a gyilkosság megrendelői, s a vélt elkövetők ellen sem született jogerős bírósági ítélet.

Viktor Juscsenko jelenlegi ukrán államfő a 2004-es elnökválasztási kampány során sokszor hangoztatta: hatalomra kerülése esetén kézre kerítik az elkövetőket és a megrendelőket is. 2005-ben ugyan bejelentette, hogy ismertek a gyilkosok, ám az a mai napig nem tisztázódott, kik is állhattak a háttérben. A feltételezett négy elkövető közül ketten – Valerij Kosztenko és Mikola Protaszov, a rendőrség tisztjei – vizsgálati fogságban vannak, harmadik társuk, Olekszandr Popovics szabadlábon védekezhet, míg Olekszij Pukacs tábornok, a belügyminisztérium belső elhárításért felelős egykori osztályvezetője vélhetően külföldön bujkál. Az ukrán titkosszolgálat információi szerint Izraelben, ám az ottani hatóságok nem hajlandóak érdemben foglalkozni az üggyel.

A Gongadze-rejtélyt három szakaszra bonthatjuk. Az első 2000 és 2004 közé esik. Ekkor még Leonyid Kucsma volt a posztszovjet ország államfője. Ő és rendszerének kiszolgálói, akiket a köznyelvben egyszerűen csak “kucsmistáknak” neveztek, nem igazán tűrték az ellenvéleményt, márpedig Gongadze internetes kiadványa rendre éles bírálattal írt róluk. Bizonyos feltételezések szerint éppen ebből a körből kerülhettek ki az újságíróval való véres leszámolás kiötlői.

Erre utalnak az úgynevezett Melnicsenko-felvételek is. Mikola Melnicsenko őrnagy – aki több­éves amerikai tartózkodás után csak néhány hónapja tért vissza Ukrajnába – Leonyid Kucsma elnöki testőrségének tagjaként titokban hangfelvételeket készített “főnöke” bizalmas beszélgetéseiről, s állítólag ezen anyagok bizonyítják azt, hogy a volt államfőnek köze lehetett az ügyhöz, de legalábbis tudhatott a Gongadzéval való leszámolás tervéről. Mindenesetre a mai napig vitáznak a felvételek eredetiségén, s ennél fogva bizonyíthatatlan a korábbi államfő bűnössége. Elnöksége idején alig mozdult el a holtpontról a rejtélyes történet.

Némi előrelépés csupán Viktor Juscsenko elnökségének első hónapjaiban történt. A 2004-es narancsos forradalom eredményeként hatalomra segített Nyugat-barát államfő 2005 folyamán elérte, hogy az ügyészség vádat emeljen a feltételezett elkövetők ellen, ám a leszámolás megrendelőinek kiléte változatlanul titokban maradt.

2005 végétől aztán ismét lelassultak a fejlemények, ma is ott tartunk, mint szűk két évvel ezelőtt. S még egy adalék a történethez: a hét év alatt hét főügyész váltotta egymást, a Gongadze-ügyre nézve teljesen eredménytelenül…

Az újabb évfordulón a gyilkosság megrendelőinek kézre kerítéséért demonstrálók felkeresték a tarascsanszkiji erdőt, ahol 2000 őszén rátaláltak Georgij Gongadzére. Virágokat, gyertyákat helyeztek el a megtalált holttest helyén állított emlékjelnél. A nyugat-ukrajnai Lembergben a helyi grúz kisebbség szervezésében fáklyás felvonulást tartottak, utána pedig bemutatták a tragikusan elhunyt újságíró életéről készült dokumentumfilmet.

Georgij Gongadze eltűnésének hetedik évfordulóján a Riporterek határok nélkül szakmai jogvédő szervezet nyilatkozatot adott ki. Ebben egyebek mellett aggodalmuknak adnak hangot amiatt, hogy a mai napig nem sikerült elítélni az elkövetőket, és megnevezni a gyilkosság megrendelőit. A nemzetközi szervezet a politikai akarat hiányára vezeti vissza a sikertelen és folyton halogatott nyomozást.

Dunda György (Ungvár)

Comments are closed.