Forrás: HETEK

A II. világháború óta nem tapasztalt veszélynek minősítette a készülő EU-szerződéstervezetet hétfőn a legbefolyásosabb brit napilap, a The Sun, amely országos kampányt indított a szerződésről tartandó népszavazásért.

A világ legnagyobb példányszámú tömeglapja, amely naponta 12 millió brit olvasóhoz jut el, Winston Churchill egyik leghíresebb mondását vette kölcsön kampányindítójához.

A miniszterelnök, a háborús győző 1940-ben, az angliai csata idején – amikor a királyi brit légierő hatalmas áldozatok árán szállt szembe az országot folyamatosan támadó német bombázókkal – kijelentette: soha még ilyen sokan nem köszönhettek ilyen sokat ilyen keveseknek.

A The Sun módosított – az EU működésére utaló – idézete szerint “soha ilyen kevesen nem döntöttek ilyen sok kérdésben ilyen sokak helyett”.

Az öt teljes újságoldalra kiterjedő, rendkívül éles hangvételű EU-ellenes támadásban lap egyenesen azt írja, hogy az uniós szerződéstervezet a második világháború óta a legnagyobb veszély Nagy-Britanniára, mint független szuverén államra.

A The Sun szerint az EU-szerződés elleni csata ugyanolyan kulcsfontosságú, mint “a náci ágyúk ellen megnyert titáni küzdelem”, és ha a brit kormány aláírja a szerződést, azzal “több száz évi parlamenti demokráciát adna át a történelemnek”.

A lap tényként közli sokmilliós olvasótáborával, hogy az elvetett EU-alkotmány helyébe lépő új szerződéstervezet értelmében Nagy-Britannia elveszti ellenőrzését saját igazságszolgáltatási rendszere, rendőrsége és népjóléti politikája felett, búcsút inthet állandó tagságának az ENSZ Biztonsági Tanácsában, és azon kizárólagos jogának is, hogy eldöntse, mikor kell megvédenie magát.

Az EU mindemellett már “rávetette irigy tekintetét” Nagy-Britannia északi-tengeri olajmezőire is, és “külföldi rendőrök hatolhatnak be otthonainkba, akkor is, ha nem követtünk el semmit, ami a brit jogszabályokba ütközik”.

A lap saját felmérése szerint a britek 81 százaléka népszavazást akar az EU-szerződésről. A The Sun azzal csábítja Gordon Brown miniszterelnököt a referendumra, hogy a közvélemény-kutatás szerint most sem csekély, 8 pontos népszerűségi előnye 17 százalékpontra nőne, ha megígérné a referendumot, és ilyen előnnyel “porrá zúzhatná” az ellenzéki konzervatívokat.

A rendkívül befolyásos lap népszavazási kampánya Brown szempontjából kényes időszakban kezdődik. Éppen e héten zajlik ugyanis a kormányzó Munkáspárt első olyan éves kongresszusa, amelyen Gordon Brown miniszterelnökként vesz részt, és általános az a várakozás, hogy a kormányfő belátható időn belül – akár már a jövő héten – előrehozott választásokat ír ki.

A The Sun sokak szerint már bebizonyította, hogy képes közvetlen befolyást gyakorolni parlamenti választások eredményére. Sokan máig úgy tartják, hogy lap 1992-ben egymaga nyerte meg a választásokat a John Major vezette, mindenki által már előre vesztesnek tartott konzervatívoknak, amikor a voksolás napján első oldalán közölte Neil Kinnock akkori Labour-vezér képét, és kérte a népet: ha “ez az ember” győz, az utolsó kivándorló oltsa le a lámpát.

A jelenlegi munkáspárti kormány azzal veti el a népszavazást az új EU-szerződésről, hogy az már nem ölt alkotmányos formát, és nem jár olyan mélyreható változtatásokkal a brit jogrendszerben, amelyek miatt referendum lenne indokolt.

(MTI)

Comments are closed.