Forrás: hirszerzo.hu

A New York-i Columbia Egyetem egy dékánja kijelentette hétfőn: ha Hitler élne, az egyetem őt is meghívná egy vitára.

John Coatsworth történelemprofesszort, a nemzetközi és közügyek karának (SIPA) dékánját azzal a nagy vitát kavaró döntéssel kapcsolatban kérdezte a Fox News hírcsatorna, hogy a Columbia meghívta előadást tartani Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt.

„Ha (Hitler) részt kívánna venni egy vitában, ahol a Columbia diákjai és tanárai kérdéseket tehetnének fel neki, biztos, hogy meghívnánk” – jelentette ki a dékán, védve az egyetem sokak által bírált döntését.

Az egyetem elnöke a szólás és az általa vezetett intézmény szabadságát védve hétfőn jelezte: nem vonják vissza az iráni elnök meghívását. Lee Bollinger az ABC-nek azt mondta, rendkívül fontos, hogy „megismerjük azoknak az országoknak a vezetőit, amelyek az ellenségeink”.

New York vezetése már a múlt héten kérte az egyetem vezetőségét: vonja vissza meghívását, és ne járuljon hozzá ahhoz, hogy az iráni elnök hétfőn előadást tarthasson az intézményben. A New York-i városi tanács feje, Christine Quinn szerint Ahmadinezsád gyűlöletbeszédének nincs helye a nagynevű intézményben, a holokauszttagadó iráni elnököt „bárhová meghívni városunkban sértő minden New York-ira nézve”.

A Zsidó Védelmi Szervezet nevű csoport csütörtökön a meghívás visszavonását követelte, a Columbiához intézett levelében Irán Hitlerének nevezve Ahmadinezsádot.

Heller Ágnes, a New York-i New School University filozófiaprofesszora az MTI-nek korábban így nyilatkozott: „Egy egyetem nem hívhat meg olyan politikust, aki az ENSZ egy tagállamának elpusztítására törekszik, és ezt hirdeti (…) ezt összeegyeztethetetlennek tartom egy szabadelvű egyetem szellemével”. Hozzátette: nem lehet vitázni olyan emberrel, aki „meg van győződve arról, hogy egyetlen igazság létezik, a sajátja”.

One Response to “Ha Hitler élne, egyetemi vitára hívnák”

  1. joska bacsi

    A VALOSAG AZ HOGY AZ IRANI BANDITA ELNOK MEGKAPTA A MAGAET AZ EGYETEMEN. Viszont azt is tudni kell hogy sok amerikai egyetemen
    baloldali profeszorok vannak es arab barat amerikai ellenes politikat
    propagalnak koztuk egyes zsido profeszorok is.
    Ez furcsa hogy a baloladali partok es szemelyek „intelektualok”
    pro arab Izrael ellenes politikat folytatnak es tanitanak.
    Ugyanakkor az arab orszagokban nincsen lehetoseguk a politikai partoknak es elore meg van irva milyen zenet halgathatnak,hogy kell
    oltozniok mit olvashatnak es mit beszelhetnek. Tehat az allitolagos
    „progresziv” elemek az arab elnyomo teokracot a fundamentalizmust tamogatjak.