Forrás: Népszava

A Magyar Írószövetség mai közgyűlésén megválasztják Kalász Márton elnök utódát. Kalászt sokan kárhoztatják azért, mert az elmúlt években az írószövetség szerencsétlen politikai nyilatkozataival a politikai jobboldal mellett tette le voksát. Kalász három évvel ezelőtt késlekedett elhatárolódni Döbrentei Kornél szélsőséges beszédétől. Ezt az írószövetség politikai és szakmai érdekérvényesítő képessége sínylette meg.

Döbrentei Kornél elmenőben, az ő „bombasztikus” beszéde indította el az írószövetség korrodálódását Fotó: Népszava-archív

A Magyar Írószövetség ma tartja tisztújító közgyűlését. A 870 tagot tömörítő, messze legnagyobb, több mint hatvanéves szervezet rendezvényének a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium ad otthont. Ahol megválasztják a választmányt és a felügyelőbizottságot. Miután Kalász Márton, a Magyar Írószövetséget 2001 óta irányító elnök bejelentette, hogy harmadik ciklust már nem vállal, a nap végére új elnöke is lesz szervezetnek. A hét végi tisztújító közgyűlés elején a Magyar Írószövetség négy új örökös tagot avat. Az örökös tagságot 2005-ben hívta életre a Magyar Írószövetség. Köztük van Göncz Árpád, Csoóri Sándor, Fejes Endre, Fekete Gyula, Hubay Miklós, Jókai Anna, Juhász Ferenc.

Kalász Márton a Magyar Távirati Irodának a minap különösen önkritikus nyilatkozatot adott. A neves költő elmondta, az írószövetség pályamódosításában a fiataloknak szerepet kell adni. Az írószövetség jelenleg csak reprezentatív szervezet, amelynek azonban „lejárt az ideje” – mutatott rá az elnök. Kalász elnöksége kudarcaként a 2004-es és a tavaly október 23-a utáni kilépési hullámokat említette. Ám hangsúlyozta, az írószövetségnek nem politikai megfontolásból, hanem társadalmi felelőssége miatt kellett ezekben az esetekben úgy reagálnia, ahogy tette. Sikerei közül elsősorban azt említette, hogy a csaknem fél évszázados múltra visszatekintő szervezet egyáltalán „túlélte” a több mint 150 tag kilépését, valamint a központi támogatások drasztikus csökkentését. A nemzeti értékek képviseletét fel kell vállalnia. A Magyar Írószövetségnek nyitnia kell a máshogy gondolkodók felé, ugyanakkor el kell zárkóznia a szélsőségektől – sorolta Kalász Márton.

A kilencvenes években következett be először szakadás a reprezentatív írószervezetben, amikor megalakult a Szépírók Társasága, mely ma 250 tagot számlál. Az 1945-ben alapított Magyar Írószövetséget ekkor érte el a rendszerváltás s képződött le politikai pluralizmus az írói érdekvédelmi szervezetek terén is. A Szépírók Társaságának tagjai jórészt – tompítandó a feszültséget – megtartották írószövetségbeli tagságukat. A nagy szakadás akkor következett be, amikor a szövetség választmánya nem határolódott el Döbrentei Kornél 2004. január 11-én a Tilos Rádió előtt elmondott, sokak által antiszemitának nevezett beszédétől. Az első kilépő Parti Nagy Lajos volt, őt 143 író követte. Akik akkor már jórészt nem vettek részt az egyre inkább jobbra tolódó szervezet munkájában. Kalász Márton hallgatásával nemcsak világhírű tagjainak jó részét veszítette el az 1956-ban elévülhetetlen érdemeket szerzett Magyar Írószövetség, hanem megfeneklett az irodalmi kerekasztal-tárgyalás is.

Idén ősszel ismét nem irodalmi, hanem politikai kérdésekről szóltak a Bajza utcából érkező hírek. Az írószövetség október 23-án kiadott közleménye után – mely rendőri erőszakról beszélt, de nem említette a hatósági fellépés kiváltó okát – nyolc író, költő, műfordító jelezte, nem kíván a továbbiakban a Magyar Írószövetség tagja lenni: Sumonyi Zoltán, Baranyi Ferenc, Molnár Géza, Vitányi Iván, Radics Viktória, Litauszky István, Tótfalusi István és Fodor Géza.

L. Simon László, az írószövetség titkára akkor azt mondta: bár tisztában voltak vele, hogy politikai olvasata van a választmány közleményének, szándéka szerint az mégsem aktuálpolitikai, hanem morális üzenetű. Májusban azzal keltett feltűnést Kalász Márton, hogy – igaz, magánemberként – csatlakozott a Csoóri Sándor tollából megjelent Márciusi Chartához. A dokumentum a kommün bűneihez hasonlította az egészségügy jelenlegi átalakítását, és a kormánnyal való leszámolásra szólította fel az értelmiséget.

Az írószövetségnek az érdekvédelemhez való visszatérését jelzi viszont, hogy amikor idén tavasszal a kormány meg akarta vonni az írószervezetek támogatását, közös nyílt levélben fordultak a reprezentatív írószervezetek, a Drámaírók Kerekasztala, a Fiatal Írók Szövetsége, az Írók Szakszervezete, a József Attila Kör, a Magyar Írószövetség, a Magyar Műfordítók Egyesülete és a Szépírók Társasága Hiller István oktatási és kulturális miniszterhez. Melynek ráadásul foganatja is lett.

Hamvay Péter

Működési támogatás a kulturális minisztériumtól (forint)

ÍrószövetségSzépírók Társasága

2007 6,9 millió 2,7 millió

2006 6 millió 0,6 millió

2005 19,44 millió 2,21 millió

2004 20,2 millió 2,2 millió

Az írószövetség 2007-es forrásai

OKM 6,9 millió

Nemzeti Kulturális Alap 13 millió

Szülőföld Alap 3 millió

Egyéb forrás 2 millió

Botrányos mondatok

Döbrentei Kornél 2004-ben: „Tiltakozunk a népünk megsemmisítésére törekvő, vallási köntösben folytatott engesztelhetetlen háború ellen! A magyarság erkölcsi holokausztja ellen, amelyet álpróféták álruhában, álorcában – csak a szakálluk valódi – vezényelnek.”

A Magyar Írószövetség választmánya, 2006. október 16.: „Élesen elítéljük a miniszterelnök, a kormány és a koalíciót alkotó pártok hazug szavait és tetteit. A nyelv, a kultúra, az erkölcsi értékek módszeres és cinikus rombolásának vagyunk tanúi és elszenvedői.”

A Magyar Írószövetség közgyűlése, 2006. október 23.: „Mély megdöbbenéssel fogadjuk a városból érkező híreket. Tiltakozunk! Követeljük a rendőri erőszak azonnali beszüntetését, a túlkapások kivizsgálását, a felelősök felelősségre vonását

!”

Comments are closed.