Forrás: hirszerzo.hu

Mahmúd Ahmadinezsád hétfőn délelőtt akar ellátogatni a dél-manhattani helyre, ahol a 2001. szeptember 11-i repülőgépes terrortámadások előtt a két torony magasodott.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök „csak azért is” meglátogatja New Yorkban a Ground Zerot, a Világkereskedelmi Központ 2001-ben ledőlt ikertornyainak helyszínét – legalábbis erre utaló közlést tett az ABC szerint az iráni ENSZ-misszió.

Ahmadinezsád vasárnap érkezik New Yorkba, ahol kedden, néhány órával George Bush amerikai elnök után beszédet mond az ENSZ-közgyűlés ülésszakán.

A perzsa állam New York-i képviselete arról értesítette az amerikai titkosszolgálatot, hogy az iráni elnök hétfőn délelőtt 10 órakor szándékozik ellátogatni a dél-manhattani helyre, ahol a 2001. szeptember 11-i repülőgépes terrortámadások előtt a két torony magasodott.

A New York-i rendőrség szerdán tudatta: a New York-i ENSZ-közgyűlésre az Egyesült Államokba utazó Mahmúd Ahmadinezsád koszorút szeretett volna elhelyezni a Ground Zeronál. A rendőrség, a titkosszolgálat és a kikötői hatóságok azonban közösen úgy döntöttek, hogy nem támogatják az iráni kérést.

Rudy Giuliani republikánus elnökjelölt-aspiráns, aki a merényletek idején New York polgármestere volt, felháborítónak nevezte, hogy az iráni elnök, aki „megfenyegette Amerikát és Izraelt, menedéket ad bin Laden fiának és más al-Kaida vezetőinek, fegyvert szállít az iraki lázadóknak és atomfegyvert fejleszt ki (…) a Ground Zeronál, a valamennyi amerikai számára szent helyen kíván turistáskodni”.

Hillary Clinton New York-i szenátor, demokrata elnökjelölt-aspiráns közleményben tudatta: elfogadhatatlannak tartja, hogy az iráni elnök, aki nem hajlandó feladni a terrorizmus állami szintű támogatását, látogatást tegyen az Amerikát ért legsúlyosabb terrortámadás helyén.

Comments are closed.