Forrás: Origo

Harmincöt éve, 1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorista csoport izraeli sportolókat ejtett túszul a müncheni olimpián. A tragikus végű akció során 11 izraeli sportoló, öt terrorista és egy német rendőr halt meg.

Az 1972. augusztus 26-án kezdődött olimpia rendkívül jó hangulatban folyt, a rendezőknek sikerült nyitott, barátságos hangulatot teremteniük a sportolók és a közönség számára. Ma már elképzelhetetlen módon a sportolók azonosító nélkül ki-be jártak az olimpiai faluból, sokan közülük a kerítésen másztak át. Így aztán senki sem figyelt fel arra, amikor szeptember 5-én hajnali 4 óra 30-kor a Fekete Szeptember palesztin terrorszervezet tagjai is átmásztak a kerítésen – a sors iróniája, hogy a sportolóknak öltözött terroristáknak gyanútlan amerikai atléták segítettek bejutni az olimpiai faluba.

A terroristák az izraeli szállások felé vették az irányt, ám a zajra felriadó Yossef Gutfreund birkózóbíró riasztotta társait, akik közül többnek sikerült egérutat nyernie. Gutfreund 135 kilóját latba vetve egy ideig fel tudta tartóztatni a támadókat, de azok végül betörtek, s két szobában 11 foglyot ejtettek (kettőt közülük a támadás során lelőttek).

A terroristák 234 Izraelben bebörtönzött társuk, továbbá a hírhedt német Baader-Meinhof csoport vezetőinek szabadon bocsátását akarták kicsikarni és szabad távozást követeltek Egyiptomba. Izrael azonnal közölte, hogy nem hajlandó terroristákkal tárgyalni, így a megoldás a németekre maradt.

A Hans-Dietrich Genscher belügyminiszter vezette tárgyalóküldöttség korlátlan mennyiségű pénzt kínált a túszejtőknek – hiába. A terroristák folyamatosan a túszok meggyilkolásával fenyegettek, a határidőt több lépésben 17 óráig hosszabbították meg. Hogy foglyaik sértetlenségét bizonyítsák, a németül folyékonyan beszélő Andre Spitzer az ablakon át pár szót szólhatott, később Genschert és az olimpiai falu vezetőjét beengedték az apartmanokba is. (A látogatók felbecsülték a terroristák számát is – mint utólag kiderült, rosszul, mert a valós nyolc helyett csak háromról számoltak be a rendőrségnek.)

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A terrorista ügyekben gyakorlatlan német biztonsági szakértők busszal, majd helikopterrel a fürstenfeldbrucki NATO reptérre szállították a túszokat és a túszejtőket, ahol öt mesterlövész és egy Boeing 747-es repülőgép – fedélzetén álruhás rendőri személyzettel – várta őket. A helikopterek landolása után megkezdődött túszmentő akció totális káoszba fulladt. A rendőrök elhagyták a repülőt, de erről nem értesítették a központot, így a rádióösszeköttetés nélkül dolgozó mesterlövészek egyedül maradtak.

Amikor a terroristák rájöttek, hogy csapdába csalták őket, tüzet nyitottak túszaikra, majd kézigránátot dobtak a helikopterekbe. Az összecsapásban a túszokon kívül öt terrorista és egy rendőr is életét vesztette. Az utólagos vizsgálatok eredménye szerint a túszok megpróbálták elrágni köteleiket, s valószínű, hogy többüket a mesterlövészek golyói is eltalálták. Közülük utolsóként egy Amerikából Izraelbe kivándorolt ügyvéd, a súlyemelésben induló David Berger halt meg, aki különösebb remények nélkül, csak a részvétel miatt kvalifikálta magát a játékokra.

No Title

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Az első hírek még arról szóltak, hogy a túszok sértetlenül átvészelték a tragédiát, ezt követően hangzottak el az “első beszámolók túlságosan optimistának bizonyultak” kezdetű mondatok. A holttesteket Izraelbe szállították, Berger földi maradványaiért az Egyesült Államokból küldtek külön gépet. Az olimpiai játékokat egy napra felfüggesztették, majd szeptember 6-án a magyar-német labdarúgó mérkőzés előtt emlékeztek meg a tragédiáról.

A NOB elnöke, Avery Brundage sokak számára felháborító beszédet mondott, amelyben nem tett említést az izraeli sportolókról, csak arról beszélt, hogy a játékoknak folytatódniuk kell. A stadion felett lobogó zászlókat, kivéve az arab nemzetekét és a Szovjetunióét félárbocra engedték. (Az öt terrorista holttestét Líbiának adták ki, ahol dísztemetést kaptak.) A zsidó származású sportolókat – köztük az olimpia abszolút sztárját, Mark Spitzet – védelem alá helyezték. Több sportoló elhagyta Münchent, 7-én az egyiptomi küldöttség is távozott, mondván, félnek a megtorlástól.

The 1972 Munich Olympics

A history day documentary on the tragedy and triumph of the 1972 Munich Olympics. Created by Daniel P.

Az életben maradt túszejtőket egy Lufthansa gép október 29-i eltérítése után szabadon engedték, s Líbiában hősként fogadták őket. Izrael – bár hivatalosan soha nem ismerte el – megtorló akciót kezdett, amelyek során levadászták a merényletért felelősöket (a két évtizeden át, 1992-ig tartó akció során olyanokat is meggyilkoltak, akiknek bizonyíthatóan semmi közük nem volt a Münchenben történtekhez.)

A merénylők közül egyedüliként a még mindig bujkáló Abu Daoud (Mohammed Odeh), a Fekete Szeptember vezetője van biztosan életben. Az olimpián és az utána történtekről több könyv és film is született, közülük Kevin MacDonald Egy nap szeptemberben című dokumentumfilmje 2000-ben Oscar-díjat nyert. Steven Spielberg München című filmjében az elsőként lelőtt túszt, Mose Weinberget saját fia formálta meg.

Comments are closed.