Forrás: Népszava

A Kereszténydemokrata Párt (KDNP) elnöke szerint a Magyar Gárda megalakulását követően sincs szükség arra, hogy felszámolják a helyi szinten meglévő együttműködéseket a Jobbikkal; erről Semjén Zsolt az MTI-nek adott interjúban beszélt. Elképzelhető, hogy néhány önkormányzatban volt, van együttműködés a polgári pártok és a helyi Jobbik szervezet között. Ez azonban a Magyar Gárda előtti időkre nyúlik vissza, és nem hiszem, hogy innen a pártközpontból kellene megmondani, egy szervezet milyen helyi együttműködést alakítson ki” – fogalmazott Semjén Zsolt.

A KDNP elnöke hangsúlyozta: nem tud olyan törvénytelenségről, ami miatt fel kellene számolni a helyi együttműködést a Jobbikkal, illetve el kellene távolodni ettől a párttól. Semjén Zsolt azt mondta, nem tudja pontosan, az önkormányzatokban hány helyen létezik együttműködés a KDNP és a Jobbik között; ő személy szerint nem tud ilyenekről. A pártelnök-frakcióvezető megjegyezte, hogy a KDNP-nek semmiféle intézményes, informális kapcsolata nincs sem a Magyar Gárdával, sem a Jobbikkal, így nincs is mitől elhatárolódniuk.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: a Magyar Gárdával kapcsolatban a KDNP álláspontja és saját véleménye is megegyezik Sólyom László köztársasági elnökével, ami azt jelenti, hogy elítélnek mindenfajta félelemkeltést, a félelemkeltéssel kapcsolatos manipulációt. „Abból sem csináltunk titkot, hogy nem a mi ízlésünk a Magyar Gárda” – fogalmazott a politikus. A Magyar Gárda kapcsán keletkezett politikai vitában Semjén Zsolt Eörsi Mátyással, az SZDSZ frakcióvezetőjével ért egyet, aki a múlt hét pénteken tartott nemzetközi sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarországon nincs fasizmus és fasiszta veszély.

Semjén Zsolt szerint azonban Magyarországon vannak elszórt fasiszta jelenségek, bár nem több, mint bármelyik nyugat-európai országban. Ezek az elszórt jelenségek reális veszélyt nem jelentenek a Magyar Köztársaság számára – tette hozzá. Mint mondta, ezeket a jelenségeket nem szabad elbagatellizálni, de nem bölcs dolog farkast kiáltani akkor, amikor nincs reális fasiszta veszély. Az ellenzéki politikus szerint az egész Magyar Gárda-ügyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök használja „kommunikációs trükknek”.

MTI

Comments are closed.