Forrás: Hírtv

Elismerte a Külügyminisztérium Németh Zsolt nyomására, hogy utasította a nagykövetségeket: folytassanak beszélgetést a fogadó ország illetékeseivel és vezető sajtóköreivel a Magyar Gárdáról. Gyurcsány Ferenc korábban saját blogjában azt írta, hogy nem rendeltek meg cikkeket.

Elismerte a Külügyminisztérium, hogy direktívát adott ki a külképviseleteknek a Magyar Gárda megalakulásának kommunikációjáról. A tárca a körlevelet csak azután hozta nyilvánosságra, hogy Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke bejelentette, a minisztérium utasította a nagyköveteket.

A levélben a tárca arra utasítja a misszióvezetőket, hogy megadott szempontok alapján folytassák le a fogadó ország illetékeseivel a Magyar Gárdával kapcsolatos beszélgetéseket, és egyben felszólítja őket, hogy tegyenek jelentést az elhangzottakról. A nyilvánosságra hozott utasításban a minisztérium a gyűlöletkeltéssel szembeni zéró toleranciára hivatkozik.

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc Magyarországot lejárató, hisztérikus és félelemkeltő kampányt folytat, hogy elterelje a figyelmet az ország súlyos problémáiról, az oktatás, az egészségügy vagy a gazdaság válságáról. Németh Zsolt azt mondta, miközben a kormány felelőssége, hogy a Magyar Gárda tevékenysége alkotmányos keretek között maradjon, Gyurcsány Ferenc a parlamenti ellenzék lejáratásán munkálkodik, annak ellenére, hogy a mérvadó politikai erők, beleértve a Fideszt is, egyöntetűen kijelentették: semmilyen politikai közösséget nem vállalnak a Magyar Gárdával.

Pedig Gyurcsány cáfolta…

„Mindenkinek figyelmébe ajánlom, hogy a Magyar Gárda megalakulása egy hét alatt egész Európában figyelmet keltett. Önmagát konzervatívnak mondó napilapok kertelés nélkül azt mondták, kétségtelenül a legnyomorultabb náci jelkép használatára emlékeztet mindaz, ami történik. Ugye senki nem gondolja, hogy az MSZP elnöke vagy a miniszterelnök rendeli meg ezeket a cikkeket a befolyásos, konzervatív lapoktól?” – teszi fel a szónoki kérdést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, MSZP elnök augusztus 30-i csütörtöki blogbejegyzésében.

A Külügyminisztérium nagyköveteknek küldött utasítása mindeközben így kezdődik: „A hivatalvezetés kéri Misszióvezető Asszonyt/Urat, hogy a Magyar Gárda augusztus 25-i megalakulásával kapcsolatban az alábbi szempontok alapján folytasson beszélgetést a fogadó ország illetékeseivel és vezető sajtóköreivel, s erről jelentsen”.

hírTV, MNO

One Response to “A minisztérium rácáfolt Gyurcsányra”

  1. evabarat

    ebarat, Külügyminisztériumnak az a dolga,
    hogy instruálja a nagyköveteket, amikor egy haza esemény negativ nemzetközi visszhangot generál, hogy milyen tájékoztatást adhatnak a helyi külföldi sajtónak, politikusoknak, tv és egyéb médiának.
    Akkor nem végzi megfelelően a dolgát a Külügyminisztérium ha ezt nem teszi meg.
    Magyarországnak egységes külpolitikai megjelenése érdekében ez az információ a nagykövetek számára elengedhetetlen.
    Remélem Németh ur nem gondolja, hogy a nagykövet urak bátran azt mondhatják ami a magánvéleményük. Ezek az urak a Magyar Köztársaság kiküldöttei és annak instrukcióit kell hogy végrehajtsák. Különben hazarendelhetők, leválthatók és felelőségrevonhatók. Aki ezt a cikket irta, annak vagy halvány fogalma nincs a külügyi munkáról vagy szándékosan félretájékoztat.
    A külföldi sajtó viszont szabad és náluk cikk nem rendelhető meg, mégha Gyurcsány miniszterelnök is elkövetné azt a hibát, hogy rendel.
    De ilyesmi demokráciában nincs. Ezt is tudni illik, fiuk a mélyből.