Forrás: MA

A 10. jubileumi fesztiválon számos művészeti ágban, minden eddiginél gazdagabb programkínálattal képviselteti magát a zsidó kultúra – Pinchas Zukerman és a Zuckerman Chamberplayers is fellép a Dohány utcai zsinagógában.

2007.09.01 14:00 ma.hu

A 10. jubileumi fesztiválon számos művészeti ágban, minden eddiginél gazdagabb programkínálattal képviselteti magát a zsidó kultúra. Fassang László, Palya Bea, a 100 Tagú Cigányzenekar, Szentpéteri Csilla, Bogányi Gergely, a Máv Szimfonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Nemzetközi Kántorkoncert nagysikerű előadásait követően a klasszikus zene kedvelőit igazi különlegességgel várják a programsorozat szervezői a Dohány utcai zsinagógában.

Először kapott meghívást a fesztiválra minden idők egyik legkiválóbb muzsikusa, a világhírű hegedűművész Pinchas Zukerman és kamarazenekara, a Zukerman ChamberPlayers. Szeptember 5-én lépnek közönség elé a Dohány utcai zsinagógában, különleges programjukban Enescu, Mozart és Mendelssohn művek szerepelnek.

Pinchas Zukerman hegedűművész Tel-Avivban született 1948-ban, a zenei nevelését az apja kezdte, először furulyán, majd klarinéton és végül hegedűn játszott. Nyolcéves korában kezdte tanulmányait Fehér Ilonával az Izraeli Konzervatóriumban, a Tel-Avivi Zeneakadémián, majd Isaac Stern és Pablo Casals irányításával tökéletesítette tudását. 1962-ben elnyerte az Amerikai-Izraeli Kulturális Alapítvány, a Julliard School és a Helena Rubinstein Alapítvány ösztöndíját így lehetővé vált, hogy Ivan Galamian irányításával tökéletesítse tudását. 1967-ben Zukerman megnyerte a 25. Leventritt Nemzetközi Versenyt, amellyel megalapozta szólista karrierjét.

Közel négy évtizede zenei fenoménként ünneplik az egész világon. Zenei géniusza és bámulatos technikája hosszú évek óta csodálattal tölti el a kritikusokat és a közönséget. Hegedű- és brácsaművészként, karmesterként, kamarazenészként és tanárként egyaránt tisztelik. 1998 áprilisa óta a Kanadai Nemzeti Művészeti Központ Zenekarának igazgatója. Minden évben nyolchetes turnén vesz részt zenekarával, 1999-ben ez kiegészült egy kéthetes kanadai turnéval is. A 2000-2001-es évadban a Turné 2000-rel vendégszerepelt Európában és a Közel-Keleten.

Pinchas Zukerman kapcsolata karmesterként és szólistaként 1976-ban kezdődött a Kanadai Nemzeti Művészeti Központ Zenekarával. 1990-ben nagyszabású európai turnén vett részt az együttessel, majd a BMG Classicsnál három Haydn műből készítettek lemezfelvételt, amelyet zeneigazgatóvá való kinevezése alkalmából 1998-ban ismét kiadtak.A karmesteri és előadói karrierje mellett elhivatott művésztanár. 1999-ben és 2000-ben a Kanadában rendezett Nagy Zeneszerzők Fesztiválja része volt az általa kitalált Fiatal Művészek Programjának. Számos tehetséges fiatal muzsikus vett részt Kanadából és külföldről a mesterkurzusokon, kamarazenei esteken és koncerteken.

Zukerman a Kanadai Nemzeti Művészeti Központ Zenekarával gyakran készít lemezfelvételeket. A CBS Recordsnál első közös lemezükön Vivaldi Négy évszak és Haydn 49. “La passione” szimfóniáját rögzítették, amelyen Zuckerman karmesterként és hegedűművészként is szerepelt.

A zeneirodalom hegedűre és brácsára írt műveiből több mint száz lemezfelvételt készített. A Deutsche Gramophone, a Philips és az RCA kiadóknál megjelent felvételeit összesen 21 alkalommal jelölték Grammy-díjra. A díjat két alkalommal,1980-ban a legjobb kamarazenei előadásért, 1981-ben pedig a legjobb szólistaként nyerte el.

2000-2001-ben a Chicagói Szimfonikusok gáláján olyan világnagyságokkal koncertezett, mint Daniel Barenboim, Yo-Yo Ma, Itzhak Perlman és Maxim Vengerov. A programot Chicagóban és a New York-i Carnegie Hall-ban is előadták. Karmesterként és hegedűművészként rendszeresen fellép a világ legjobb zenekaraival: a Berlini Filharmonikusokkal, a Bostoni Szimfonikusokkal, a Chicagói Szimfonikusokkal, az Angol Kamarazenekarral, az Izraeli Filharmonikusokkal, a Londoni Szimfonikusokkal, a Los Angeles-i Filharmonikusokkal, a Montreali Szimfonikusokkal, a New York-i Filharmonikusokkal és a Philadelphiai Zenekarral.

Gyakori kamarazenei előadóként, Pinchas Zukerman világszerte fellépett barátokkal és kollégákkal, a zenei világ hírességeivel: Daniel Barenboim, Vladimir Askenazy, Jichak Perlman, Ralph Kirshbaum, a The Tokyo String Quartet, a The Kalichstein-Laredo-Robinson Trio, Marc Neikrug and the late Jacqueline du Pré.

Program:

ZUKERMAN CHAMBERPLAYERS

Pinchas Zukerman, ( hegedű )

Jessica Linnebach, ( hegedű )

Jethro Marks, ( brácsa )

Ashan Pillai, ( brácsa )

Amanda Forsyth, ( csello )

ENESCU C-dúr szerenád vonós trióra (Zukerman, Marks, Forsyth )

MOZART C-moll brácsa quintet, K. 406 (516b)

Allegro

Andante

Menuetto in canone

Allegro

Szünet

MENDELSSOHN B-dúr brácsa quintet, Op. 87

Allegro vivace

Andante scherzando

Adagio e lento

Allegro molto vivace

Comments are closed.