Forrás: hirszerzo.hu

Egyre több támadás éri a YouTube videomegosztó portált amiatt, hogy gyűlöletkeltő, rasszista és antiszemita felvételeknek is helyt ad. Bár a bejelentések hatására a honlapról lekerült a kifogásolt anyagok egyharmada, még most is bőven lehet találni náci és neonáci tartalmakat.

A portálon például teljes egészében megtalálható a hírhedt Jud Süß című antiszemita film, amelyJoseph Goebbels náci propagandaminiszter felügyelete alatt készült 1940-ben. A YouTube-felhasználók változatosan reagáltak a videóra: voltak, akik felháborodtak, de akadt olyan is, aki hasznos oktatási eszköznek titulálta a náci filmet.

A legfrissebb termésből is széles a kínálat: a Landser nevű szélsőjobboldali heavymetal-együttes „Sturmführer in der SS” című számának klipje már nyolcadik hónapja van fent a portálon és több mint 400 ezerszer nézték meg. A szám Rudolf Hess életét magasztalja, aki Hitler titkáraként, majd helyetteseként ténykedett, s a Führer neki mondta tollba a Mein Kampfot. Olyan klip is akad, amiben egy felégetett németországi menekültszállás látható, az alkotás végén a következő felirattal: „Koncoljuk fel az összes bevándorlót”.

Szex, gyűlölet, erőszak

A gyűlöletet keltő, rasszista, antiszemita anyagok miatt már száznál is több alkalommal fordult a szolgáltatóhoz a jugendschutz.net, az internetet a német ifjúságvédelmi törvény szempontjai alapján monitorozó állami szervezet. A YouTube ennek hatására távolította el a videók egy részét.

A portál szóvivője az Information Week-nek azt nyilatkozta, megértik, hogy valódi problémárólés érzékeny témáról van szó, s tiszteletben tartják az érintettek érzéseit és véleményét. Ugyanakkor hozzátette: „Az internet mindenkinek lehetőséget ad arra, hogy beszéljen, de a szabad önkifejezés néhány országban politikai és kulturális szempontból aggodalomra ad okot. Épp ezért a felhasználóink könnyen jelezhetik, ha olyan tartalomra bukkannak, ami sérti a működési elveinket”.

Ehhez a YouTube-olóknak nem kell mást tenniük, mint hogy a „Flag as inappropriate”, vagyis „alkalmatlannak jelölöm” gombra kattintanak. Az alkalmatlanságnak, vagy helytelenségnek is több kategóriája van, ilyen többek között a gyűlöletbeszéd, az erőszak, vagy a szexuális tartalom.

Azt, hogy a módszer több száz náci videót képtelen kiszűrni a portálon, a YouTube-ot tulajdonló Google amerikai internetes vállalat észak-európai szóvivője annyival kommentálta, hogy „egy rendszer sem tökéletes”. Kay Oberbeck hozzátette: „Nem akarjuk ezeket a szélsőjobboldali videókat a portálunkon látni és el fogjuk őket távolítani”. Elmondása szerint e téren együtt fognak működni a német állami hatóságokkal.

Határozott fellépés

Értelemszerűen a náci videók leginkább Németországban okoznak közfelháborodást, ahol a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (ZJD) nem csak bepanaszolta, debe is pereltea YouTube-ot. „Elvárom, hogy az államügyészség, a hatóságok, és ha kell, akkor a kormány is határozottan lépjen fel az ügyben” – mondta Samuel Korn, a ZJD alelnöke.

Európában egy olyanjelentős precedens értékű ügy van, amely alapján a németek elindíthatnák a jogi procedúrát- mondta lapunknak Ormós Zoltán médiajogász. A Yahoo franciaországi mutációja 2000-ben náci jelvényeket árult, ami miatt beperelte több francia holokauszt-túlélő. A bírósági ítélet szerint Franciaország területén korlátozni kellett ezeket a tartalmakat, vagyis a szolgáltatóknak úgy kellett beállítaniuk a szervert, hogy az blokkolja a nem kívánt elemeket. Ez akkor is lehetséges az ország területén, ha a szerver amerikai, így a németek is választhatnák ezt az utat.

Németországban nem csupán az ország 1945 előtti története, de a közelmúltbeli neonáci bűncselekmények miatt is élénk a YouTube-ra felkerült náci tartalmak visszhangja. Alig két hete például nyolc indiait vert meg egy ötven fős tömeg a Lipcse melletti Mügeln városában az „Idegenek takarodjatok” rigmust skandálva. Az eset azonban nem egyedi, a belügyminisztérium jelentése szerint tavalyhoz képest 15 százalékkal nőtt a rasszista indíttatású bűncselekményekszáma.

Szabad vélemény-nyilvánítás mindenek felett?

Magyarországon enyhébb a szabályozás, mint a németeknél, ahol a náci tartalom terjesztése törvénybe ütközik. Tartalmi alapon törvényben nem lehet szabályozni többek között az internetes oldalakat sem, mert az Alkotmányba ütközne- mondta a Hírszerzőnek Schiffer András, a TASZ jogásza. Az Alkotmány a szabad véleménynyilvánításhoz való jogot érték- és igazságtartalomra való tekintet nélkül védi- tette hozzá a szakember, aki szerint a tartalmi tiltások csak még nagyobb feszültséget és még több ellentétet szülnének.

Vannak természetesen olyan esetek is, amikor a megjelenített tartalom bűncselekményt valósít meg, sérti a személyhez fűződő, vagy a szerzői jogokat. Fontos azonban, hogy a tárhely-szolgáltató ezekben az esetekben nem felel a megjelent tartalomért, csak nagyon kivételes helyzetekben. Aki ilyenkor számon kérhető, az az adott anyagot feltöltő személy vagy szervezet.

A kérdés jogszabályi rendezése mellett adott tartalomszolgáltatók köthetnek egymással olyan szerződést, vagy készíthetnek olyan belső szabályrendszert, amely tilt bizonyos tartalmakat, de ez a törvényi szint alatt működő, csak a résztvevő szolgáltatókszámára kötelezőrendszer. Ilyen önszabályozó szervezet hazánkban a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete.

Comments are closed.