Forrás: Népszava

Gyakori négyszemközti, bizalmas megbeszéléseket folytattam Mahmúd Abbász palesztin elnökkel az elmúlt hónapokban az izraeli-palesztin viszály leglényegesebb kérdéseiről – árulta el Ehud Olmert az Izraelbe látogató amerikai kongresszusi küldöttségnek. Az izraeli kormányfő először beszélt nyilvánosan e titkos találkozókról, amelyeken szóba került Jeruzsálem, a palesztin menekültek, a lehetséges területcsere, a szabad átjárás biztosítása Gáza és a Nyugati part között. Abbászhoz közel álló körök utaltak rá, a tárgyalások komolyak, mindkét politikus őszintén és bátran igyekszik a problémákkal megbirkózni.

Egyre intenzívebb nyilvános tárgyalások is folynak. Cipi Livni izraeli külügyminiszter tegnap Jerikóban találkozott japán és jordán kollégájával, valamint Szaeb Erakat vezető palesztin politikussal és a Simon Peresz államelnök által felvetett, „Békefolyosónak” nevezett, nagyszabású palesztin-izraeli gazdasági fejlesztés tervéről tárgyalt velük. A tervet a Jordán völgyében valósítanák meg és Japán már kifejezte hajlandóságát, hogy vállalja a terv finanszírozásának zömét.

A török diplomácia fokozott igyekezettel próbál közvetíteni Izrael és Szíria között, hogy gesztusértékű bizalomerősítő lépéseket tegyenek. A törökök célja, hogy közvetlen szír- izraeli találkozót hozzanak létre, valószínű, hogy egyelőre alacsonyabb szinten.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Harmincmilliárdos katonai segély

Rekordösszegű katonai segélyt kap Izrael az Egyesült Államoktól. Nick Burnes amerikai külügyi államtitkár és Aharon Abramovic, az izraeli külügyminisztérium főigazgatója tegnap Jeruzsálemben írta alá az egyezményt, amelynek értelmében Washington tíz év alatt összesen 30 milliárd dolláros katonai segélyt folyósít Izraelnek, az összeg 25 százalékkal több, mint az évi 2,4 milliárd dolláros eddigi támogatás volt.

Comments are closed.