Forrás: Hírtv

A nagykövet hozzátette: nem rendelték vissza, hároméves megbízatása szeptember 15-én jár le, és tervei szerint az addig hátralévő időt kitölti.

Admon azt mondta, nagykövetként elsősorban a két ország közötti gazdasági kapcsolatainak fejlesztése volt a feladata – erre még Ariel Saron korábbi kormányfő kérte fel. Az elmúlt 3 évben a kereskedelem értéke 100 millióról 500 millió dollárra növekedett Izrael és Magyarország között, az izraeli befektetések pedig 2 és fél milliárd dollárról több mint 5 milliárd dollárra emelkedtek – tette hozzá.

“Lehet, hogy más nagykövetek másképp dolgoznak, én ezt tartottam a legfontosabb feladatomnak a kulturális, az országok közötti és a zsidó szervezetekkel való kapcsolatok fejlesztése mellett” – mondta.

Admon cáfolta, hogy pénzt fogadott volna el izraeli vállalkozóktól, cserébe magyarországi üzletekért. Befektetőktől összegyűjtött ugyan 300 ezer dollárt, de azt egy alapítványon keresztül kulturális célokra fordították. Az sem igaz, hogy izraeli állami pénzen rendezett művész feleségének kiállításokat – tette hozzá.

David Admon elmondta: sokan kritizálták, hogy fogadásokat tart a nagykövetségen. Szerinte azonban ez a nagykövet feladatai közé tartozik, így nem lát semmi kivetni valót bennük.

A szeptemberben távozó diplomata hozzátette: két évvel ezelőtt egyszer már tisztázta magát ugyanezekkel a vádakkal szemben, és most, hogy Izraelben újra felmelegítették a témát, saját maga kérte a külügyminisztériumtól, folytassanak le egy újabb vizsgálatot.

FH

Comments are closed.