Forrás: MNO

2007. július 28. (8. oldal)

Lovas István

The Gourdian

George Bush azon terve, hogy európai rakétavédelmi rendszert telepítsen, jelentős nehézségekkel néz szembe azt követően, hogy egy kongresszusi bizottság 139 millió dollárt csapott le a 310 milliós tervből – jelenti a baloldali lap Washingtonból.

n tv

A német ipari és kereskedelmi kamara körkérdése szerint Németország jövőre elveszíti „export-világbajnoki” címét, ugyanis azt Kína veszi át.

newstatesman

„A Gázai övezetben Alan Johnston BBC-riporter kiszabadításának követelésére rendezett tüntetések egyik vezetője Imad Ganem palesztin operatőr volt. Őt július 5-én izraeli katonák lőtték meg, amikor felvette, ahogyan lerohanják a Gázai övezetet. A Reuters videofelvételén látható, ahogyan lövések érik, amint a földön fekszik. A hozzá siető mentőautót szintén megtámadták. Az izraeliek »legitim célpontnak« nevezték. A Nemzetközi Újságíró-szövetség meglövését »egy újságíró szándékos célbavétele aljas és brutális példájának nevezte«. A 21 éves ember mindkét lábát amputálni kellett” – kezdi cikkét a világ egyik legismertebb tudósítója és dokumentumfilmese, a brit John Pilger a baloldali brit hetilapban. Majd így folytatja: az atrocitást a BBC online két mondattal intézte el. Ebben még az is olvasható volt, hogy ugyanazon a napon 11 palesztin civilt öltek meg a zsidó állam katonái. Pilger leírja, hogy a BBC felkérte még Alan Johnstont fogva tartása idején, mondjon néhány szót támogatása érdekében. „Azonnal beleegyeztem, és javasoltam, hogy megemlítem azt a több ezer palesztint, akiket elraboltak és túszként tartanak fogva. A válasz udvarias »nem« volt, és így a többi túsz eltűnt az emlékezet sötét lyukában. Vagy ahogyan Harold Pinter írta az ilyen említhetetlen dolgokról: „Soha nem történt meg. Semmi ilyesmi nem történt. Különben sem volt fontos. Senkit nem érdekel.” Pilger megemlíti azt is, hogy amikor annak idején Andrew Gilligan, a BBC egyik rádióriportere leleplezte Blair Irakkal kapcsolatos hazugságait, őt rúgták ki, a liberális média pedig Blairt védelmezte.

Comments are closed.