Forrás: Emih

Egy közönséges kutatói látogatás a British Múzeumban jelentős archeológiai felfedezéshez vezetett, amely igazolja a Biblia igazságát is.

Angol lapok jelentették, hogy a bécsi Dr. Michael Jursa az ősi Babilónia szakértője felfedezett egy kis agyagtáblát, amely a Biblia igazságára bizonyítékul szolgál.. Bár a táblát Bagdad mellett már 1920-ban kiásták, Dr. Jursa most fejtette meg először. Az emléktáblán olvasható: „Nabukadnécár Királyának fő eunuchja, Nabu-sharrussu-ukin arany adománya”.

Az emléktáblán olvasható: „Nabukadnécár Királyának fő eunuchja, Nabu-sharrussu-ukin arany adománya”. Jursa hirtelen arra eszmélt, hogy a név ismerősen hangziik.. Fellapozta gyorsan Jeremiás 39:3-t, ahol ez a név Nabukadnécár azon legfontosabb miniszterei listáján szerepelt, akik az Első Templom lerombolásában 2500 évvel ezelőtt részt vettek. A Biblia a nevet némileg eltérően használja: (Samgar) Nevo Sarsekim.

Irving Finkel, a British Múzeum segédmunkatársa világhírű leletként, fantasztikus felfedezésként aposztrofálta a Telegraph című lapnak adott nyilatkozatában. „Ha Nevo-Sarsekim élt, egy mellékesen odavetett részlet a Bibliából pontosnak és igaznak minősül. Úgy vélem, ez azt jelenti, hogy (Jirmijáhu) egész története újfajta megerősítést nyer.”

Dr. Jursa, a Bécsi Egyetem docense szerint „Nagyon izgalmas és rendkívül meglepő. Olyat találni mint ez az emléktábla, amelyen látható egy személy neve, akit a Biblia is említ amint egy közönséges fizetséget rögzít a babilóniai templomban egy megjelölt időpontban. Ez egészen különleges.” A kutató rendszeresen jár a múzeumba, hogy 100 ezer feliratos táblát tanulmányozzon és próbálja meg a töredékeket összeilleszteni; mindez fáradságos munka. A feliratoknak több mint a fele még publikálásra vár.

A tábla teljes fordítása a Telegraph szerint a következő: „(Ami az 1.5 mina (0.75 kg) aranyt illeti az Nabu-sharrussu-ukin, a főeunuch tulajdona, amelyet Arad-Banitu, Eszangila templomának eunuchján keresztül küldött. Bel-usat, Alpaja fia, a királyi testőr és Nadin Marduk-zer-ibni fia jelenlétében. Nabukadnécár, Babilónia királya (uralkodása) 10. éve, XI. hónapja 18. napján.”

Comments are closed.