Forrás: HETEK

Mahmúd Abbász palesztin elnök feloszlatta a palesztin egységkormányt, és rendkívüli állapotot vezetett be Ciszjordániában, valamint a Gázai övezetben. Ezt követően a Hamasz palesztin terrorszervezet tagjai éjjel elfoglalták a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah szervezet gázai “utolsó bástyáját”, az elnöki hivatal épületegyüttesét. A támadás idején Mahmúd Abbász a ciszjordániai Rámalláhban lévő székhelyén tartózkodott.

Hamaszos lázadó a Fatah gázai utolsó bástyáján”A palesztin elnök menesztette Iszmáil Haníje hamaszos miniszterelnököt, feloszlatta a márciusban megkötött Hamasz-Fatah koalíciót, és új kormányt hoz létre” – jelentette be csütörtök este Tajjeb Abder-Rahím, Abbász közeli munkatársa. Mint hozzátette, Abbász azt is megfontolja, hogy amikor a helyzet azt megengedi, előre hozott választásokat írjon ki.

A palesztin elnök törvényen kívüli milíciának tekinti a Hamasz tagjait, akik magukhoz ragadták az ellenőrzést a Gázai övezetben a legtöbb, Fatahhal szövetséges biztonsági központ fölött. Mahmúd Abbász már tájékoztatta döntéséről az Egyesült Államokat, Egyiptomot és Jordániát.

George W. Bush, az Egyesült Államok elnöke elmondta, hogy “behatóan figyelemmel kíséri” az egyre mélyülő krízist és felszólított az erőszak megállítására. Külügyminisztere, Condoleezza Rice támogatásáról biztosította Abbász elnököt. “Maximálisan támogatjuk döntését, mellyel a krízisnek kíván véget vetni a palesztin nép érdekében, és megpróbál lehetőséget biztosítani, hogy visszatérhessenek a békéhez és a szebb jövőhöz.”

A terrorista Hamasz egyik tisztségviselője, Számi Abu Zuhri reagálásában leszögezte, hogy a Hamasz elutasítja Mahmúd Abbász palesztin elnök csütörtöki döntését. Szerinte akkor is Haníje marad a palesztin kormányfő, ha Abbász feloszlatta a kormányt. Úgy vélekedett, hogy Abbász döntése – amely szerinte amerikai és izraeli nyomásra született – azt mutatja, a Fatah nem kívánja rendezni a problémákat.

“Abbász elsietett döntést hozott, amellyel elárul valamennyi megkötött megállapodást”- közölte Iszmáil Haníje a televízióban sugárzott nyilatkozatában röviddel azután, hogy a Hamasz a rádiójában bejelentette, hogy elfoglalta az Abbász vezette Fatah gázai “utolsó bástyáját”, az elnöki hivatal épületegyüttesét. Haníje a Fatahot okolta az erőszakért, és azzal vádolta meg a szervezetet, hogy “üldözik” a hamaszosokat.

“Az izraeli katonaság nem fog bevonulni a Gázai övezetbe válaszul arra, hogy a Hamasz terrorszervezet átvette ott az ellenőrzést, sőt a zsidó állam kész emberbaráti segélyt nyújtani a gázai palesztinoknak” – vált ismertté pénteken izraeli kormányzati forrásokból. Meir Sitrít, az izraeli kormány lakásügyi minisztere leszögezte az izraeli rádiónak adott nyilatkozatában, hogy a hadseregnek nem áll szándékában, mint fogalmazott, “újra bevonulni abba a mocsárba”.

Ehud Olmert kormányfő szóvivője közben azt közölte, hogy szükség esetén a zsidó állam kész humanitárius segélyt eljuttatni a Gázai övezetbe. Miri Ejszin ugyanakkor hozzáfűzte, jelenleg nincs senki, aki palesztin részről fogadni tudna egy Izraelből érkező segélyszállítmányt. Az Arab Liga soron kívüli külügyminiszteri értekezleten vitatja meg a Gázai övezetben kialakult helyzetet.

Forrás: MTI / BBC

Comments are closed.