Forrás: HETEK

2005 novemberének közepén részvényeit a NASDAQ-ra bocsátotta egy izraeli cég, amely legnagyobb siker volt ezen a területen a New York-i tőzsdevilágban.Saifun chip

A Saifun chip-gyártásra specializálódott vállalkozás a korábbiaknál kisebb helyet foglaló, de nagyobb kapacitással rendelkező flashmemóriákat tervez és gyárt. Az időzítés kiváló, hiszen egyre növekvő az igény a kis méretű, de nagy tudású elektronikai eszközök után minden területen (mobiltelefonok, hordozható-számítógépek, zene és videólejátszók, adattárolók, videojátékok, plazmatévé a hűtőben, órába épített pendrive). Ráadásul egyre növekszik az igény a mozgó alkatrészek nélküli adattárolásra, melyben az ilyen típusú memóriáknak kulcsszerepük van.

A Saifun technológiájának licenszpartnerei többek között a Sony, Infineon, Fujitsu és folyamatban vannak a megállapodások például a Samsunggal.

Kibocsátáskor 675 millió dollára értékelték a céget, mely szintén beállt a NASDAQ-n szereplő izraeli cégek csoportjába – melyek az USA és Kanada után a legtöbb céggel képviseltetik magukat. 2003-ban már az izraeli export már az ország exportjának 55 százalékát tették ki a „high-tech” kategóriába tartozó árucikkek. Az IBM, Motorola és a Cisco kutatóközpontokat tart fent Izraelben, és az Intel is az ottani laborjában fejlesztette ki a Centrino processzorait.

Ennek a sikerfolyamatnak az oka több tényezőre vezethető vissza. Részben hogy a kormány már a kezdetektől fogva támogatta a technológiai törekvéseket, segített a jól képzett orosz bevándorlók letelepedésében. 1970-től az amerikai-izraeli BIRD alapítvány már pártfogolta az ilyen irányú vállalkozásokat.

Az állam mellett a hadsereg is dotálta az IT fejlődését: a tizennyolcadik életévüket betöltött izraeliekkel azonnal felvették a kapcsolatot, és ha látták a lehetőséget a fiatalban – akkor minden segítséget megadtak neki, hogy mérnökké, tudóssá válhassanak.

Izraelben 30 százalékos arányban olyan menedzserek igazgatják a vállalkozásokat, akik már előzőleg más vállalkozásban szereztek tapasztalatot. Az izraeli vállalkozók jellemzően akkor sem lazítanak a munkamoráljukon, ha vállalkozásuk már elérte a sikert.

Forrás : it.news ; The Economist

Comments are closed.