Forrás: Mazsihisz

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem, a Magyarországi Cionista Szövetség

Meghívja Önt – 40 évvel a győzelem után – „A hatnapos háború és társadalmi hatásai Izrael és a magyarországi zsidóság életében” című konferenciára

Megnyitó: Dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke

Köszöntő: David Admon, Izrael Állam nagykövete, Dr. Novák Attila, a Magyarországi Cionista Szövetség elnöke

ELŐADÁSOK:

Dr. Tatár György, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Filozófiai Tanszék egyetemi docense: Archeologizmus

Mordechai Piron, az izraeli hadsereg volt főrabbija, Jeruzsálem: Hatnapos háború – Jeruzsálem: politikai és szellemi fejlődés

Beer Iván, egykori üldözött cionista, az OR-ZSE adjunktusa: 1967, a változások éve

Dr. Balázs Gábor, filozófiatörténész, a Pesti Súl Egyesület oktatási igazgatója: Jeruzsálem a történelmen innen és túl

ZÁRSZÓ:

Prof. Schőner Alfréd főrabbi, az OR-ZSE rektora, a konferencia moderátora

Időpont: 2007. június 3-án vasárnap délelőtt 10:30 óra

Helyszín: Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Oktogonális terem

Pontos cím: Budapest, VIII. ker. Bérkocsis u.2.

www.mazsihisz.com www.or-zse.hu www.hatikva.hu

Dr. Feldmájer Péter a Mazsihisz elnökének bevezető gondolatai:

Az 1960-as években a Zsidó Állam elpusztítását már régóta tervező arab államok nagyhatalmú szövetségesre leltek. A kommunista világbirodalmat építő Szovjetunió úgy gondolta, hogy az arab államok Izrael ellenes offenzíváját támogatva megerősítheti befolyását a Közel- Kelet felett és megvalósíthatja a cárok régi álmát, kijuthat a meleg tengerekre.

Mint annyiszor a történelemben a zsidók elpusztítására szőtt tervek nem vezettek eredményre, az izraeli hadsereg a teljes társadalom támogatásával 1967. júniusában 6 nap alatt szétzúzta az ellene szervezkedő arab államokat s ezzel a Közel- Keleten új helyzet teremtődött. A gyors katonai siker és az azt követő örömmámor mindenki előtt ismert. A világ zsidóságának szívét büszkeség töltötte el.

Most 40 év elteltével itt az idő, hogy elemezzük történelmi távlatban melyek voltak a győzelem katonai tényei, és milyen hatással volt ez a háború az izraeli és a magyarországi zsidó társadalomra.

Az izraeli társadalomban elindított mélyreható változások már igen sok elemzés tárgyát képezték.

A magyarországi zsidóság életében 1967. a megvilágosodás időszakának kezdetét jelentette. Az itt élő zsidók korábban bíztak a kommunista rendszerben, hiszen ha volt is antiszemitizmus, ha voltak is zsidók elleni eljárások azok soha sem öltöttek tömeges méreteket, a rendszer vezetői, elsősorban Kádár János, sohasem engedte, hogy a lengyelországi vagy a Szovjetunióbeli hangulat alakuljon ki.

Az itt élő zsidók úgy hitték, hogy létezhet együttműködés a kommunista országok és a demokratikus zsidó állam között.

1967 után fel kellett ismerniük, hogy Izrael léte és a kommunista világbirodalom léte egymással össze nem egyeztethető tények, mert bár a Szovjetunió 1945-ben felszabadította Magyarországot, és ezáltal megmentette a még életben lévő halálra ítélt zsidókat, de ez az idő elmúlt és a 60-as években már nem maradt más mint a birodalom gazdasági és katonai érdekei.

A katonai siker nem várt hatást váltott ki a magyarországi többségi társadalomban. Az antiszemitizmus légkörében nevelkedett nemzedékek a korábbi időszakban ellenségesen tekintettek Izraelre, mint a zsidók államára, – akiket nem szerettek – most azonban ezen az atavisztikus érzésükön felülkerekedett a Szovjetunió, a kommunisták elleni utálatuk és csodálattal beszéltek arról, hogy van egy ország amely legyőzte a „ruszkikat”.

Ezek az egyszerű emberek pontosan felismerték, hogy ez a háború nem Izrael és szomszédai, hanem a kommunista világhatalom és a demokrácia között folyik.

Mazsihisz news

Comments are closed.