Forrás: Magyar Rádió

Azzal, hogy létrehozzák a miniszterelnöki posztot, még nem feltétlenül kap önállóságot Jasszer Arafat mellett az új vezető a Palesztin Hatóságban.

A palesztinok körében az Abu Mazen néven közismert Mahmud Abasz hétfőtől a Palesztin Nemzeti Hatóság miniszterelnöke. Jasszer Arafat, a Paleszin Felszabadítási Szervezet elnöke ugyan nagyon nem akarta, de a szervezet végrehajtó bizottságának a követelésére mégis javasolta a PFSZ központi tanácsának a miniszterelnöki poszt létrehozását és Abasz beiktatását, amely el is fogadta a javaslatot.

Most már csak a palesztin törvényhozó testületnek, vagyis a parlamentnek kell hétfői ülésén megszavaznia ezt, ami minden valószínűség szerint meg is történik.

Jasszer Arafatot az ENSZ, az Egyesült Államok kormányzata, az Európai Unió, Oroszország és maga a PFSZ egyöntetűen kényszerítette a palesztin területeken uralkodó diktatúrájának önkéntes felszámolására. Az úgynevezett reform intézkedések lényege az, hogy Arafat jogkörét csökkentsék és egy viszonylagos demokráciát teremtsenek a Palesztin Nemzeti Hatóságban.

A pénzügyminiszteri posztot már elvették a palesztin elnöktől, a kérdés már csak az, hogy Abu Mazen milyen hatáskört kap. A hatóságnak egy magát megnevezni nem akaró vezető tisztségviselője azonban már bejelentette, hogy arról ne álmodozzon senki, hogy a palesztin miniszterelnök ugyanolyan széles körű jogkörrel fog rendelkezni, mint az izraeli vagy az egyiptomi. Arafat ugyanis változatlanul magánál akarja tartani a külügyi és a hadügyi tárcát.

Még maga Abu Mazen sem tudja, hogy mennyire lesz önálló, milyen hatáskört kap, így még mondott a kérdésre sem igent. Bár szombaton hosszú órákon át tárgyalt Arafattal, mégsem jutottak el a megegyezéshez. Abu Mazen ma azt mondja, hogy ha csak bábúnak akarja a palesztin elnök tartani, nem fogadja el a megbízást. Ha viszont igen, akkor a Palesztin Nemzeti Hatóság teljes kormányát leváltja és egy új, a PFSZ progresszív és békét kívánó erőiből álló kormányt hoz létre. Ariel Saron, Izrael miniszterelnöke melegen üdvözölte a palesztin miniszterelnök kinevezését.

Mérő Miklós

Comments are closed.