Forrás: Népszava

Az ausztrál legfelsőbb bírósághoz fordult a háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai azért, hogy ne adják ki a magyar hatóságoknak. Mint ismert, Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben katonaként megölte a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. A 85 éves férfi egyébként a kilencedik legkeresettebb háborús bűnös – legalábbis dr. Efraim Zuroff „nácivadász” tízes listáján.

A háborús bűnökkel vádolt Charles Zentai az ausztrál legfelsőbb bírósághoz fordult azért, hogy ne adják ki a magyar hatóságoknak – jelentette a The Australian című napilap pénteki száma. A testület előtt várhatóan jövő szerdán folytatódik az eljárás. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a múlt hónapban egy fellebbviteli bíróság elutasította Zentai fellebbezését, amelyet a magyar hatóságoknak való kiadatásról szóló határozat ellen nyújtott be. Akkor fia, Ernie Steiner közölte, hogy apja valószínűleg megfellebbezi az elutasító határozatot.

A most 85 éves Zentai ellen 2004 decembere óta folytat vizsgálatot a magyar külügyminisztérium; azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben katonaként harmadmagával Budapesten megkínozta és megölte a 18 éves Balázs Pétert, mert a zsidó fiatalember nem viselte a megkülönböztető sárga csillagot. Zentainak szerdán kell megjelennie a perthi bíróságon, ahol vélhetőleg folytatódik ellene a kiadatási eljárás. Fia szerint egészségi állapota nem jó, de igyekszik eleget tenni az idézésnek.

A The Australian című lap írása szerint Zentait megvizsgálta egy elmeszakértő, aki megállapította, hogy mentálisan egészséges a háborús bűnökkel vádolt magyar. A cikk megemlíti, hogy a 85 éves férfi szívproblémákkal küszködik, mégis folytatja a „maratoninak tűnő” bírósági eljárást. A lap beszámol arról is, hogy amennyiben az ausztrál legfelsőbb bíróság is elutasítja a férfi fellebbezését, úgy Ausztrália kiadja őt a magyar hatóságoknak.

Zentai egyébként a kilencedik legkeresettebb háborús bűnös – legalábbis dr. Efraim Zuroff tízes listáján. A Wiesenthal Központ jeruzsálemi irodájának igazgatója a Népszavához eljuttatott dokumentumában tíz plusz egy „körözött” bűnöst neve­zett meg, amelynek ötödik helyét Képíró Sándor (Magyarország) „foglalja el”, míg Karoly (Charles) Zentai (Ausztrália) a kilencedik ezen a listán.

Népszava Online

Comments are closed.