Forrás: Magyar Rádió

Titkos megbeszélést tartott az izraeli miniszterelnök és a CIA vezetője. Állítólag Elképzelhető, hogy az amerikai elnök még a végsőnek tekintett március 17-ei határidő előtt kiadja a parancsot az Irak elleni háborúra. Közben egy volt amerikai elnök és az iraki fegyverellenőrük korábbi vezetője is bírálta az amerikai politikát.

Bagdadba készül Hans Blix főellenőr. A Reuters brit hírügynökség úgy tudja, hogy az ENSZ fegyverzetellenőreinek vezetője március 17-én utazna az iraki fővárosba. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Spanyolország képviselői a Biztonsági Tanács legutóbbi, pénteki ülésén egy olyan határozattervezetet mutattak be, amely március 17-éig adna határidőt Iraknak a leszerelésre és a háború elkerülésére. A javaslatról hétfőn tárgyal a testület.

Izraelben azonban elképzelhetőnek tartják, hogy az amerikai elnök még a végsőnek tekintett március 17-ei határidő előtt kiadja a parancsot az Irak elleni háborúra. Erről izraeli lapok írtak beszámolva a CIA igazgatójának titkos tel-avivi megbeszéléséről. George Tenet még csütörtökön járt Ariel Saron izraeli miniszterelnöknél, hogy az Irak ellen készülő háborúról tárgyaljanak. Izraeli megfigyelők szerint elképzelhető, hogy Thanet az amerikai támadás időpontját is közölte Saronnal. Tudósítónk értesülése szerint a megbeszélésen a CIA igazgatója kijelentette, hogy Washingtonnak nincs szüksége ENSZ beleegyezésre Irak megtámadásához.

Londoni lapértesülések szerint három nap alatt térdre kényszerítheti a bagdadi rezsimet az a villámháborús terv, amelynek központi eleme az iraki főváros nemzetközi repülőterének elfoglalása. A Sunday Telegraph szerzője az általa látott haditervek alapján azt írta, hogy a szövetséges hadvezetés a támadás első óráiban, csaknem ötven éve nem látott légi rajtaütéssel akarja elfoglalni a Bagdad melletti Nemzetközi Repülőteret, amelyet azután hídfőként használna az iraki főváros belterülete elleni támadáshoz.

Diplomáciai kísérletek

A kínai államfő szerint folytatni kell a fegyverzetellenőrzést Irakban. Csiang Cö-min Tony Blair brit kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésén hangsúlyozta: katonai erő helyett békésen is megoldható az iraki válság. Közben az Arab Liga állítólag arra készül, hogy újabb kísérletet tegyen a háború elkerülésére. Egyiptomi lapértesülések szerint a szervezet hamarosan delegációt küld Bagdadba Szaddám Husszein iraki elnökhöz. A londoni lapok viszont arról írnak, hogy villámháborús terv készült az iraki rezsim megbuktatására. Eszerint a szövetséges hadvezetés a főváros nemzetközi repülőterének elfoglalásával akár 3 nap alatt térdre kényszerítheti Bagdadot.

Carter és Butler Busht bírálja

[4] Az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek volt vezetője, Richard Butler élesen bírálta az Egyesült Államokat, mert szerinte Washington nemzetközi magatartását az “akié a hatalom, azé a jog” elve irányítja. Egy ausztrál TV-csatornának adott nyilatkozatában kijelentette: már nemcsak Irakról, nemcsak Szaddám Huszein elnökről és fegyvereiről van szó, hanem George Bush amerikai elnök és az ENSZ konfliktusáról. Butler szerint az amerikai felfogás az ENSZ léthozása előtti időkbe vezet vissza. A volt főellenőr 1991 és 1998 között irányította az ENSZ fegyverzetellenőreinek iraki tevékenységét.

Élesen bírálta az Irak ellen készülő amerikai háborút Jimmy Carter. Az Egyesült Államok volt elnöke, a Nobel-békedíjas politikus szerint egyértelműen igazságtalan háború lenne egy ENSZ-felhatalmazás nélküli akció, és “szinte példátlan” a civilizált államok történetében. A New York Times-ban megjelent cikkében Carter kifejtette, hogy az Egyesült Államok külpolitikáját több mint kétszáz éven át a kiszámíthatóság jellemezte, és ez nagymértékben hozzájárult mai nagyságához. Most azonban ez a visszájára fordult – állapította meg Jimmy Carter, aki 1977 és 1981 között állt elnökként az ország élén.

MR

Comments are closed.