Forrás: Index

Tóth-Szenesi Attila

Már megint Amerikát majmoltuk és megkérdeztük olvasóinktól, hogy a megszokott középkorú fehérbőrű magyar férfin kívül milyen miniszterelnököt tudnak elképzelni maguknak. Cigányt? Öreget? Nőt? Pirézt? Homoszexuálist?

9. Cigány

33% támogatja 23049 szavazat, 7547 támogatja, 15502 ellenzi

Nem tudjuk eldönteni, hogy sírjunk vagy nevessünk azon, hogy a szavazók egyharmada támogatná cigány miniszterelnök megválasztását az ország élére. Harminchárom százalékkal akár választást is lehet nyerni, a szavazásban felajánlott választási lehetőségek közül inkább vágynak homoszexuális, fekete, hívő katolikus vagy éppen piréz miniszterelnökre, mint cigányra.

Ha egy párt komolyan eljátszik a gondolattal, hogy 2010-ben cigány miniszterelnököt állít listája élére, akkor ajánljuk a (most még) fideszes Járóka Líviát vagy az SZDSZ-es Mohácsi Viktóriát. Mindketten európai parlamenti képviselők, Járókát 2006-ban az év képviselőjévé is választották. A két magyarországi cigányvezér indításával viszont félő, hogy befürödnének a pártok, hiszen a közvélemény Farkas Flóriánt Orbán, Kolomár Orbánt Gyurcsány kesztyűbábjaként tartja számon.

8. Matuzsálemkorú

34% támogatja 22777 szavazat, 7739 támogatja, 15038 ellenzi

Magyarországon nem népszerűek az agg politikusok, nyilván sokan emlékeznek még a nyolcvanas évek első felének Szovjetuniójára, ahol az SZKP KB főtitkári posztján egymást követték az élőhalottak. Azért demokratikus országokat is vezetnek veteránok. Ariel Saron például 73 évesen lett Izrael miniszterelnöke (az ellentábort erősítheti a tény, hogy a politikus öt évvel később, még mindig kormányfőként kómába esett), Simon Peresz 72 évesen választották meg harmadszorra ugyanerre a posztra. Charles de Gauelle 78 évesen mondott le francia köztársasági elnöki posztjáról.

Magyarországon minden oldal találna magának megfelelő matuzsálemet. A szélsőbalosok a 85 éves Biszku Bélát, az MSZMP KB egykori titkárát, a szocialisták a 84 éves Nyers Rezsőt, a fideszesek a parlamentben még ma is aktív 85 éves Horváth Jánost, az MDF a 78 éves Boross Pétert, az SZDSZ a 87 éves Bálint Györgyöt (Bálint gazda) jelölhetné miniszterelnöknek.

7. Homoszexuális

39% támogatja 23212 szavazat, 9081 támogatja, 14131 ellenzi

Németországban kifejezetten előnyös, ha homoszexuális ember indul a nagyvárosok polgármesteri székéért. Nincs messze az idő, amikor lelepleznek majd egy népszerűséghajhász politikust, aki heteroszexuálisként adta ki magát melegnek, megtévesztve ezzel a választópolgárokat.

Magyarországon más a politikai klíma, itt a homoszexuális politikusok inkább titkolják hajlamaikat, pedig éppen a melegek társadalmi megítélésének tennének jót coming outjukkal. Ungár Klárán kívül nem is tudunk olyan hazai politikusról, akit egy melegvédő párt miniszterelnök-jelöltként indíthatna.

6. Zsidó

44% támogatja 23002 szavazat, 10161 támogatja, 12841 ellenzi

Izraelben teljesen bevett dolog, hogy zsidó miniszterelnököt választ magának a nép, olvasóink szavazatai alapján úgy tűnik, nálunk erre még várni kell. Egyébként nemcsak nálunk vannak a szélsőjobbnak ellenérzései a magas funkciót betöltő zsidókkal szemben, a Nagyrománia Párt elnöke például Petre Roman egykori miniszterelnököt kárhoztatta zsidó származása miatt.

Magyarországon a szocialista Suchman Tamást, a Mazsihisz alelnökét jelölhetné az a párt, amelyik zsidó miniszterelnököt szeretne. A Fideszből is választhatnak Fónagy János például bevállalta a díszzsidó jelzőt, amit egy szocialista önkormányzati képviselő aggatott Deutsch-Für Tamásra és egy meg nem nevezett másik politikusra.

5. Hívő katolikus

50% támogatja 22963 szavazat, 11404 támogatja, 11559 ellenzi

Magyarországon az ájtatoskodás nem kifizetődő a politikusi pályán, nem vagyunk mi Írország, Lengyelország vagy Bajorország. A szavazatok alapján azonban nem ennyire egyértelmű a kép. Ötven százalék komoly erő, utoljára ennyi szavazatot az MSZP kapott 1994-ben.

Ami azt illeti, nem volt könnyű hívő, templomba járó katolikus politikust találnunk. Oké, ott van a parlamenti KDNP-frakció, Semjén Zsolttal és Harrach Péterrel az élen, de félő, őket a pártcsatározások elvonják a hitélettől, a hév is elragadja néha őket és nem éppen keresztényi szeretettel beszélnek riválisaikról. Nagy katolikus hírében áll a KDNP frakcióból a volt fideszes Deák András, de ne feledjük a szocialista Szili Katalint sem, és persze az MSZP komplett vallásos tagozatát.

4. Fekete

50% támogatja 22886 szavazat, 11363 támogatja, 11523 ellenzi

Inkább legyen fekete a miniszterelnök, mint hívő katolikus? Hm. Nem is tudjuk, hogy a negyven év szocializmusát, a kereskedelmi tévék vadliberalizmusát vagy az Önök jól fejlett humorérzékét okoljuk-e. De tudják mit? Legyen.

Még jelöltünk is van. A Maliból származó Bailo Amadou alighanem az egyetlen fekete, aki Magyarországon választást nyert – 2002-ben Bácsalmáson lett önkormányzati képviselő, négy évvel később viszont már nem indult. A hazai közállapotokat ismerve, nem is csodáljuk.

3. Piréz

51% támogatja 22705 szavazat, 11502 támogatja, 11203 ellenzi

A pirézek olyanok, hogy nincsenek is. A szociológusok találták ki az idegenellenesség mérésére. “Mit szólna, ha egy piréz költözne a szomszédjába?” vagy “Mit szólna, ha lánya egy pirézhez menne feleségül?” – kérdezik a gyanútlan válaszadóktól, akiknek képzeletében ilyenkor egy távoli, barbár nép füstös képű harcosa jelenik meg.

Önök nem dőltek be, a piréz miniszterelnököt a harmadik helyre jelölték, ami toleranciájukat dicséri. Igaz, nem nehéz toleránsnak lenni valakivel, aki nincs.

2. Ateista

56% támogatja 22737 szavazat, 12676 támogatja, 10061 ellenzi

Ha valakit az vezérel élete pályáján, hogy nincs Isten, azzal elismeri létezését, mondta egyszer valaki, de mi most ne menjünk ebbe bele. Önök úgy döntöttek, hogy Istenre nincs szüksége egy miniszterelnöknek, és mi ezt tiszteletben tartjuk.

Magyarországon számos miniszterelnök-jelöltet állíthatna egy ateistapárt. Ott van például a komplett MSZP, mínusz vallásos tagozat.

1. Nő

65% támogatja 23070 szavazat, 15003 támogatja, 8067 ellenzi

A politikusok népszerűségi listája a bizonyíték rá, hogy a választópolgárok ki vannak éhezve a nőkre. A középmezőnynél rosszabb helyen talán csak G. Nagyné Maczó Ágnes állt a harmadik köztársaság történetében, de Csurka Istvánt és Torgyán Józsefet azért ő is megelőzte.

A szélsőbaltól a szélsőjobbig találhatna magának miniszterelnök-jelöltet a nőpárt: Karacsnét a Munkáspártból, Lamperth Mónikát, Szili Katalint, Lendvai Ildikót az MSZP-ből, Sándor Klárát vagy Béki Gabriellát az SZDSZ-ből, Dávid Ibolyát az MDF-ből, Pelczné Gáll Ildikót vagy Selmeczi Gabriellát a Fideszből, Papolczy Gizellát a MIÉP-ből.

Vagy lehet, hogy mégsem nőt akarnak?

Comments are closed.