Forrás: hirszerzo.hu

Vélemények az MSZP május 9-i nevű demonstrációjáról

Political Capital 2007. május 14. 18:35

A publicisták eltérően értékelték mind az MSZP demonstrációján történt eseményeket, mind magát a demonstrációt. Többen csak a szocialista párt egy újabb provokatív tematizációs erőfeszítését látják az eseményben, és úgy tekintik, hogy a pártnak semmiféle morális alapja nincs az ilyen megemlékezésekre. Mások szerint a megemlékezés fontos gesztus, és az azt megzavaró tüntetők egyértelműen a jogállam ellenségei.

1/3. oldal » Háttér A Magyar Szocialista Párt május 9-én, az második világháború európai befejezésének évfordulóján, az E

Publicisztikák

Löffler Tibor: Égő orcával, zéró toleranciával (Magyar Nemzet, 2007. május 10.)

Balavány György: Néró tolerancia (Magyar Nemzet, 2007. május 11.)

Sebes György: Az utcán – II. (Népszava, május 11.)

Debreczeni József: Pótcselekvés (Népszava, 2007. május 12.)

Kartal Zsuzsa: A győzelem napja (Népszabadság, 2007. május 12.)

P.J.: Miniszterelnök, bronzcipőben (Hvg.hu, 2007. május 10.)urópa Napon  megemlékzést szervezett a pesti alsó rakpartra, a Pauer Gyula által tervezett bronzcipőket ábrázoló holokauszt-emlékműhöz. A rendezvényen felszólalt Burány Sándor, budapesti MSZP-elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is. A kormányfő többek között elmondta: „Magyarországon a szeretet, a demokrácia és a megértés országát akarjuk, Magyarországon ne mások mondják meg, milyennek kell lennünk. Azt szeretnénk, hogy mindenki érezze: nemcsak önmagáért, a másik emberért is felelős.” Beszéde végén kijelentette: az élet védelmének parancsa azt diktálja, hogy a nyugalom és a béke legyen az úr ebben az országban. A szervezők által közel nyolcezerre becsült résztvevők közül sokan aláírták az MSZP politikai szélsőségek ellen szóló „Zéró Tolerancia” kiáltványának helyszínen felállított, óriásplakát-változatát. A rendezvényen több más politikus is részt vett, például Lamperth Mónika, Mécs Imre, Hagyó Miklós, Horváth Csaba, Bőhm András és Gusztos Péter.

Az ünnepséget ellentüntetők zavarták meg: sajtóhírek szerint mintegy kéttucatnyi, árpádsávos és jobbikos zászlókat lengető demonstráló antiszemita bekiabálásokkal és folyamatos fütyüléssel provokálta azokat az embereket, akik az MSZP felhívására érkeztek a fáklyás felvonulásra. Kisebb-nagyobb szóváltás alakult ki a résztvevők és a Gyurcsány Ferencet kifütyülők között. A tömegben lökdösődés és közelharc kezdődött, az ellentüntetők megkísérelték tojásokkal megdobálni a jelen lévő szocialista politikusokat. Az ellentüntetőket folyamatosan igazoltatták a rendőrök, Bálint Gabriella, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: több embert is előállítottak a helyszínről.

A közelben, Kovács Béla szobránál demonstrált a Jobbik is, amelyen jelen volt a párt választmányának elnöke, Nagy Ervin is, aki kijelentette: azért szervezték a demonstrációt, mert úgy gondolják, hogy „Magyarországon jelen van a rasszizmus, mégpedig a magyarellenesség”.

Következő oldal»

1. Háttér

2. Publicisztikák I.

3. Publicisztikák II.

Comments are closed.