Forrás: NOL

NOL * Népszabadság Online * 2007. május 14.

Bővizű melegvizes „csodakútra” telepítenének akvaparkot marokkói, izraeli, japán, ausztrál, orosz befektetők. Az érdeklődés felsrófolta az ingatlanárakat Rapp (Rapovce) és Ipolytarnóc térségében. A termálfürdő az Ipoly völgyéből és távolabbról is tömegeket vonzhat a festői vidékre.

Csodát várnak a környékbeliek a rappi termálvíztől. Rappot ma mintegy ezren lakják, a munkaképes korúak több mint fele munkanélküli – mondta munkatársunknak a falu polgármestere, Eibner Iván. Losonci vállalkozók és az önkormányzat konzorciuma 1500 méter mélyről másodpercenként 20-22 literes mennyiségben felszínre törő forró vizet talált. A polgármester szerint ez lesz Szlovákia legnagyobb hozamú kútja: a vize a mélyben 50, de még a felszínre érve is 40 Celsius fokos. A víz sótartalmát és esetleges gyógyhatását jelenleg vizsgálják. Július első napjaiban, ha a remények igazolódnak, megkezdődhet az egymilliárd koronás, vagyis 7,4 milliárd forintos beruházás. Nagyra törő akvapark-terveket szőnek, az idegenforgalom fellendülésére számítanak.

A magyar és a szlovák oldalon is zsákrégiónak számító területen gazdasági fellendülést, turisztikai fejlesztéseket, s a jelenlegi magas munkanélküliség visszaszorítását várják a melegvíztől.

Első körben a Losonc-Fülek-Salgótarján-Szécsény négyszögben élő negyedmillió lakosra számítanak, mint potenciális fürdővendégre. Az Ipoly völgyében szépen megépített fürdő  azonban sokkal messzebbről is vonzhatja majd a turistákat. Az önkormányzat magánbefektetők pénzéből szeretné finanszírozni a fejlesztést, máris megjelentek a külföldi befektetők. Ennek hírére az ingatlanárak a fúrótorony közelében lévő ingatlanárak a többszörösére emelkedtek, és a körzetben távolabb is érzékelhető a várakozás. A határ magyar oldalán, Ipolytarnócon, ahol két-két és félmillió forintért árulják a hetvenes években épült kertes családi házakat, a napokban megnőtt az érdeklődés.  

A rappi víz karavánutat építhet az év végétől már valóban határok nélkülivé váló Európában, az Ipoly mentén.

A magyar oldalon, Ipolytarnócon szőtt tervekről munkatársunk, Tarnóczi László részletes tudósításában olvashatnak a Népszabadság keddi számában.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.