Forrás: NOL

Jövő héten találkozik Olmert és Abbasz

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2007. május 9.

A közelmúltban a nyilvánosan bejelentett találkozókkal párhuzamosan titkos csatornákon keresztül is tárgyalást folytat egymással az izraeli miniszterelnök és a palesztin elnök – írta tegnap az izraeli Haarec napilap.

Az izraeli kormány egyik minisztere és név nélkül nyilatkozó más politikusok elmondták a napilapnak: Ehud Olmert kormányfő utalt előttük arra, hogy tárgyalás folyik közte és Mahmud Abbasz palesztin elnök között, s a nyáron „jelentős politikai haladást” vár. A két vezető egyébként várhatóan jövő héten hivatalosan is találkozik. Az izraeli kormányfő május 16-án Jordániába is ellátogat, hogy tárgyaljon II. Abdallah jordániai királlyal – adta hírül a Reuters.

Ütközősáv létrehozását tervezi az izraeli hadsereg a Gázai övezet határa mentén, hogy csökkentsék az onnan indított rakétatámadások veszélyét – közölték kedden izraeli katonai illetékesek. A 300 méter széles sávot az övezetet körülvevő szögesdrót kerítésen belül létesítenék, hogy távol tudják tartani a területükre rendszeresen rakétákat indító palesztinokat.

A palesztin területeket sújtó politikai és gazdasági embargót tegnap egy rövid időre felülírta Alan Johnston ügye. A BBC brit közszolgálati adó két hónapja a Gázai övezetben elrabolt újságírójának sorsáról tárgyalt kedden Gázában Richard Makepeace jeruzsálemi brit konzul Iszmail Hanija palesztin kormányfővel. Makepeace kedden azt mondta, folyamatos marad a kapcsolattartás „ebben az emberbaráti kérdésben”.

Hirdessen Ön is az ETARGET-tel!

Comments are closed.