Forrás: Népszava

A listához csatlakozók között szerepel Döbrentei Kornél is, akinek nyilatkozata 2004 januárjában lényegében kettészakította az írószövetséget. A szervezet választmánya ugyanis nem határolódott el Döbrenteinek a Tilos Rádió előtt elmondott beszédétől, emiatt sokan kiléptek. Döbrentei a Tilos Rádió előtt többek között azt mondta: „Van akaratunk és késztetésünk tiltakozni a népünk megsemmisítésére törekvő, vallási köntösben folytatott engesztelhetetlen háború ellen! A magyarság erkölcsi holokausztja ellen, amelyet álpróféták, álruhában, álorcában – csak a szakálluk valódi – vezényelnek. Itt és most, ahol kétezer év után a keresztényüldözés parancsa ismételten kimondatott, még ha percemberke fiók-Heródesek által is.” A rádió előtt tiltakozók egyébként egy izraeli zászlót is elégettek.

Szintén a márciusi levélhez csatlakozók között található Lentner Csaba, a MIÉP egykori parlamenti frakcióvezetője. A párt, amely 2002-ben már nem jutott be listán a parlamentbe, mind a 16 harmadik helyen végzett jelöltjét visszaléptette és a Fidesz-MDF támogatására szólított fel. Lentner akkor azt kérte a Fidesztől, hogy nyíltan fogadja el a MIÉP támogatását és hagyja abba a kétértelmű nyilatkozatokat, az elhatárolódást.

Gazsó Ferenc szociológus nem lát kivetnivalót csatlakozásában. Az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának tiszteletbeli elnöke lapunknak azt mondta, elérkezett az ideje, hogy ne legyen végre bal és jobb megosztottság, az egymás meg nem értése ugyanis konfliktusokat okoz. Gazsó szerint, ha ezeken nem lépünk túl, ha valakik nem kezdeményezik ennek a megosztottságnak a felszámolását, akkor azt az egész társadalom megsínyli. Úgy fogalmazott, őt nem érdekli, hogy ki jobboldali és ki baloldali, csakis a társadalmi problémákra adott válaszok érdeklik, hozzátette „ő maga változatlanul baloldali értékek szerint gondolkodik”.

Nem kell bemutatni Pozsgay Imrét és Szűrös Mátyást; mindketten az egykori pártállam vezetői. Politikai hovatartozásukat jól jellemzi, hogy ősszel megjelentek a Kossuth téri tüntetők színpadán, és támogatásukról biztosították a kormány ellen demonstrálókat. Ott van az aláírók között mások mellett Fábry Sándor showman, Fritz Tamás, az államfőnek a parlament feloszlatását javasló politológus, valamint két milliárdos jobboldali személyiség, Széles Gábor és Töröcskei István. Előbbi a Magyar Hírlap, az Echo Tv, Vital Tv tulajdonosa, utóbbi részben birtokolja a Magyar Nemzetet és a Hír Tv-t.

Comments are closed.