Forrás: MNO

2007. április 26. (8. oldal)

Lovas István

The New York Times

Példátlanul erős támadást intézett a neokonzervatívok ellen az Egyesült Államok vezető lapja, amely azt írja, végzetes hiba volt Irakot Amerika repülőgép-anyahajójává alakítani kulcsfontosságú szövetségesei, elsősorban Izrael érdekében, mint ahogyan azt a neokonok akarták, miközben Washington semmit nem tett, hogy Izraelnek a palesztinokkal, Libanonnal, Szíriával és Iránnal fennálló konfliktusait enyhítse. Ehelyett a neokonok és így a Bush-kormány Ariel Saron politikáját támogatták, akinek a megszállt területeken folytatott politikája kontraproduktív, beleértve azt, hogy a palesztin közvéleményt és rajta – pontosabban az al-Dzsazíra tévéadón – keresztül az egész muzulmán közvéleményt ellenséggé tették. De a neokonzervatívok által okozott kár nemcsak a Közel-Keletre korlátozódik, hanem globális. A neokonok Kínát is egy pillanat alatt demokratikussá akarják tenni, ami csak ellenérzéseket vált ki. A neokonok a lehető legrosszabb politikát követik: a fegyverkorlátozási infrastruktúrát (a nukleáris kísérletek megtiltása, a biológiai fegyverek korlátozására vonatkozó megállapodás) szét akarják verni, miközben provokálják a tömegeket.

FT.com

Most először Moszkva több milliárd olajdollárt fektet be nemzetközi vállalatok részvényeinek megvásárlásába – írja a globális brit lap.

*****

Olaszország középbal kormánya új törvénytervezetet fogadott el, amelynek értelmében a környezet ellen elkövetett bűncselekményekért tíz év börtön és negyedmillió dollár büntetés is kiszabható.

*****

A neokon Paul Wolfowitz egyik, általa kiválasztott helyettese, Juan José Daboub megkísérelte, hogy a Világbank egyik fontos környezetstratégiai dokumentumában az éghajlatváltozásra vonatkozó utalásokat “felvizezze”. Wolfowitz amúgy is támadások pergőtüzében állt, amiért barátnőjének fizetésemelést intézett el a külügyminisztériumban kihelyezett posztján.

*****

Az Európai Unió és az Egyesült Államok a klímaváltozás miatt kemény vitába keveredett napokkal a kirakattalálkozónak tervezett csúcs előtt, amelyen a két tömb együttműködéséről állapodnának meg. Washington makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy a szén-dioxid-kibocsátást ne korlátozzák.

Herald Tribune

A globális amerikai lap címoldalán olvasható cikkében azt írja, hogy a 4,5 milliós Szingapúr városállam egyre inkább vonzza a szupergazdagokat és a bankokat titkos bankrendszere miatt. A cikkben ez a mondat is olvasható: “Szingapúr szuper-infrastruktúrája, hatékony apparátusa és stabil kormánya messze kompenzál a sajtószabadság, a politikai vita és a művészeti pezsgés hiányáért.” (A cikk egyetlen szóval nem ítéli el a szingapúri szabadság hiányát – a szerk.)

Comments are closed.