Forrás: Erec

Demecs Zsolt most megjelent könyve, a Tóra népe, egy olyan embercsoportot mutat meg nagy szeretettel és bámulatosan hatásos képi formákkal, amely őrzi a tradíciókat – de mégiscsak itt él a XXI. századi Magyarországon . nem egy rejtőzködni kívánó zárvány- hanem élő, eleven, mégha kicsiny, közösség is.

A születéstől a halálig alaposan szabályozott zsidó élet mindennapjait nézhetjük meg. S kiderül nincs itt semmi titok, semmi rejtély. Az előítéletek alapja pedig sokkal inkább a nem ismerése a másik világának. Ne legyünk persze naivak, akik nehezen bírják ki egy-egy jóízű zsidózás nélkül, nem változnak meg, ha ezt a könyvet a kezükbe veszik, mert miért is változnának. A Rossz fölött a Jónak nincs mindig hatalma.

Ám mindazoknak, akik egy kicsit is érdeklődőek tanulságos lehet ez a fotógyűjtemény. Azoknak, akik benne élnek, nyilván jó, ha viszontláthatják magukat ilyen költői alkotásokban. Azok, akik már elhagyták ezt a világot, fontos tudni, miként élt nagyapjuk, dédanyjuk. Nem beszélve azokról, akik talán a szomszéd utcában élnek, de még sohasem mertek bekukkantani – meglessék, ott sincs semmi különbség a népek között. A gyerekek játszanak, a felnőtt férfiak komoly arcot vágnak, a lányok szépek, az ünnepek meghatóak, és a hétköznapok nehezek. Ennyi.

Comments are closed.