Forrás: Erec

A legutóbbi szombaton meglátogatott minket új slichánk, Dana. Igen, a Habonim örömmel vegyes büszkességgel jelenti: ismét van egy “saját izraelink”, akik nekünk, velünk, értünk dolgozik! Természetes, hogy miután ismerkedés címén mi is faggattuk mindenről, ő is kíváncsi volt ránk, de főleg a Habonimmal való kapcsolatunkra. Mikor, miért, hogy, kivel, hányszor és a többi kérdés… Amíg rám került a sor, folyamatosan járt az agyam, mit is mondhatnék, hogy tudnám összefoglalni két percben az elmúlt négy évemet.

Már azt is nehéz meghatároznom, hogy mi is az a Habonim. Persze mondhatnám azt, hogy “a Habonim Dror egy cionista zsidó ifjúsági szervezet”, hiszen nagy általánosságban, mint egy lexikonban, ez a meghatározásunk. De szerencsére a lexikonokon túli életben mindenkinek van egy saját szótára, és mindegyikben más jelentés lapul a Habonim Dror címszó alatt. Én oldalakat szenteltem a Habónak a kisszótáramban, hiszen az elmúlt négy évemet szinte teljesen kitöltötte.

2002-ben még Tatán laktunk a családommal, néha átjártam segíteni édesapámnak a kisigmándi vendégházunkba. Decemberben egy nagy csoport fiatal jött hozzánk Pestről, amikor én is ott voltam. A Habonimos madrichok voltak, Ligeti Andrisék, akik akkor szerveződtek újra, hogy felélesszék a “99 óta szendergő szervezetet. Jóban lettem a társasággal, tartottuk a kapcsolatot, és következő évben, amikor újra jöttek hozzánk, meghívtak engem és bátyámat a téli táborukba.

Innentől megállíthatatlan volt a folyamat, ahogyan az életem lassan eggyé vált a Habonim hétköznapjaival. Minden szombaton Zuglóba mentem, délutántól egészen késő estig a kenben voltam. Szombatot szombat, tábort tábor követett, és augusztus végén már alig vártam, hogy a sulival a peulák is elkezdődjenek. 2006 májusa óta madrichképzésen veszek részt, és így még több évre sikerült “megfognia” engem, tartóssá tenni kapcsolatunkat és újat mutatnia nekem.

Hatalmas energiával, lendülettel vágtunk neki az idei, 2007-es évnek. Egyre több, nagyobb terveink vannak: a tavaszi tábort például Törökországban tartjuk a török Habonimmal együttműködésben, április 5-11-ig. Az egyhetes tábor vezetője én leszek, ami hatalmas kihívás, de minél közelebb kerülünk a megvalósításhoz, és látom, ahogyan összeáll egy egésszé, annál nagyobb a lelkesedésem. A tábor egy kis, hangulatos szigeten lesz Isztambultól egy órára, amit az ottani hitközség biztonsági szervezete véd.

Ez mind ott szerepel a kis szótáramban a Habonim címszó alatt, de az elégedettségen, az újon és a múlton kívül szerepelnek talán fontosabb szavak is. A Habonim nekem mindig is valamiféle hovatartozást jelentett: amikor Pestre költöztünk, senkit nem ismertem, csak a Habonimos madrichokat. De ennyi pont elég volt. Új dimenziót nyitottak nekem itt Pesten, ami miatt talán megérte otthagyni Tatát – 14 évemmel együtt. Tudtam, hogy van egy hely, ahol feltétel nélkül elfogadnak, ahol segítenek, beszélgetnek, szórakoztatnak, foglalkoznak velem – egy szóval törődtek velem. Azt hiszem, ezt próbálom én is tenni, nekem is ez a célom (ha lehet ilyen szót használni) ezzel az ifjúsági szervezettel.

A Habonimot nem lehet egy mondatban leírni, nem lehet meghatározást vagy képletet adni rá. Vagyis lehet, de akkor csak veszít abból, ami valójában. Aki kíváncsi rá, az próbálja ki, tapasztalja meg szombatonként 18:00-tól, és/vagy jöjjön el velünk táborozni Törökországba áprilisban.

Balogh Lili

Habonim Dror Hungary

címünk: 1147 Bp., Jávorka Ádám u. 15., a Bosnyák térnél, a hetes buszok végállomásánál – a városközponttól tíz percre! (további info: 06(20)9111759)

Comments are closed.