Forrás: MNO

2007. március 30. (9. oldal)

Pataky István

Néhány héten belül élesen fogalmazó, harcos politikus lett az eddig a kifinomult értelmiségi szerepében tetszelgő román miniszterelnökből. A liberális Calin Popescu-Tariceanu ma már éppolyan szókimondóan nyilatkozgat a sajtónak, mint Traian Basescu államfő, a jobbközép Demokrata Párt korábbi vezetője. Némi időbe tellett a román sajtónak, amíg rájött a hirtelen változás hátterére. A népszerűségi listákon a középmezőnyben tanyázó Tariceanu új tanácsadók alkalmazásával próbálja meg a szinte lehetetlent: felvenni a harcot Basescuval. Bukarestbe érkezett nemrég az amerikai páros, Tal Silberstein és Arthur Finkelstein, akik korábban Ronald Reagan és George Bush elnökök, de Benjamin Netanjahu és Ariel Saron izraeli kormányfők csapatában is megfordultak. Most a liberális román miniszterelnökből igyekeznek győztes alkatot faragni. Tariceanu hirtelenjében elhalasztotta az eredetileg májusra tervezett európai parlamenti választásokat, most pedig azt tervezi, hogy kipenderíti kabinetjéből a demokrata párti minisztereket. Márpedig ez utóbbi párt parlamenti támogatásának elvesztésével a liberálisok a jelenleg ellenzékben lévő posztkommunisták szavazataira kényszerülnek. Éppen azokéra, akiknek a legyőzése céljával alakult meg a 2004-es választások előtt a jobbközép demokrata-liberális szövetség. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) várható pálfordulása azonban már könnyebben magyarázható, ha emlékezünk arra, hogy Tariceanu új tanácsadóinak egyike, Tal Silberstein korábban Adrian Nastase baloldali kormányfőt segítette. A PNL kisebbségi kabinetje természetesen kiegészülne az “örök kormánypárti” Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel, amelynek politikai súlya teljesen inflálódott.

A kormányzó jobbközép demokrata-liberális szövetség felbomlásának jelei már jóval korábban, a három évvel ezelőtti választásokat követően megfigyelhetők voltak, amikor Traian Basescu – miután meglepetésre legyőzte az elnökválasztáson Nastasét, az addigi miniszterelnököt, s gyakorlatilag egy személyben segítette hatalomra Tariceanut – úgy érezte, az alkotmányos hatáskörök határait súrolva is kezébe veszi az ország irányítását. Törekvései, a korrupció elleni küzdelem, a kommunista bűnök nyílt elítélése, illetve közvetlen, de határozott stílusa népszerűvé tették a lakosság körében, ami csak erősítette amúgy sem hiányos politikai önbizalmát. Ezt elégelték meg a Basescu hajójának farvizén úszkáló liberálisok, s jött a tanácsadói háttérrel megerősített ellentámadás. Amely azonban könnyen öngyilkos vállalkozássá alakulhat, hiszen az államfő híresen tapasztalt a politikai kártyakeverésben, ráadásul egy friss felmérés szerint a volt hajóskapitány hetvenszázalékos támogatottságot élvezne egy, a posztjáról való felfüggesztéséről döntő népszavazáson. Ez utóbbi szintén napirenden van, ha meglesz hozzá a parlamenti többség.

Mindeközben a román gazdaság jól teljesít, így a belpolitikai krimit csak egyfajta cirkuszként éli meg a romániai társadalom.

Comments are closed.