Forrás: Magyar Rádió

15 halottja és több tucat sebesültje van egy, az észak izraeli nagyváros, Haifa zsidó-lakta negyedében elkövetett autóbusz robbantásnak. A pokolgépet délután két óra húsz perckor, egy menetrend szerint közlekedő városi buszban robbantotta fel egy eddig ismeretlen öngyilkos terrorista. A sebesülteket 46 mentőautó szállította összesen három kórházba.

Ezeknek a fele nagyon súlyos, illetve súlyos állapotban van. A robbanás akkora erejű volt, hogy az autóbuszt a levegőbe röpítette, s mire ismét földet ért, szinte semmi sem maradt belőle. A merényletet furcsa módon, még egyik palesztin terrorszervezet sem vállalta magára.

Ariel Saron, Izrael miniszterelnöke a merényletért egyértelműen a Jasszer Arafat vezette palesztin nemzeti hatóságot tette felelőssé, mondván, a palesztin rendőrség semmit nem tesz a területéről kiinduló terror megfékezéséért.

Saul Mofaz védelmi miniszter bejelentette, hogy az izraeli katonaság tovább folytatja a palesztin városokban folytatott úgynevezett tisztogató akcióit, amelyek során őrizetbe veszik a szabadon mozgó ismert terroristákat és a terrortevékenységgel gyanúsított személyeket, valamint folytatják a fegyvergyárak felszámolását, és az eddig ismert merénylők lakóházának a lerombolását.

Gázálarcokat osztanak Izraelben

George Bushnak, az Egyesült Államok elnökének hamarosan várható, igen rövid határidejű ultimátuma Iraknak, mozgásba hozta az izraeli hátország védelmi apparátusát. A hadsereg szóvivője a rádió és a televíziócsatornákon keresztül közölte, hogy elérkezett az ideje annak, hogy a lakosság teljes egészében felkészülten várja az esetleges iraki rakétatámadásokat. Míg két héttel ezelőtt csak készülődésre buzdította az ország népét, addig ma már arra szólított fel, hogy minden család nagyon gyorsan készítse el a szigetelt szobáját és vásárolja meg a szükséges ital, étel és gyógyszertartalékát arra az esetre is, ha több órán át esetleg többször is kényszerülne odamenekülni.

A gázálarcokat és védőfelszereléseket elosztó állomások minden nagyobb településen napi 12 órán át vannak nyitva és rendelkezésükre állnak a vendégmunkásoknak is és a turistáknak is. Annak ellenére, hogy az amerikai vezetés többször kérte az izraelitől, hogy katonasága ne avatkozzon bele a háborúba, az új izraeli külügyminiszter bejelentette, hogy Izrael nem kötelezte magát erre el és tudni fogja, hogyan védje meg magát, ha Irak ismét rakétákat lőne az országra. A külügyminiszternek ez a bejelentése egyben válasz volt arra, hogy az Egyesült Államok ezidáig megtagadta Izraelnek egy védelmi célokra fordítandó négymilliárdos segélyre vonatkozó kérését.

MR, Mérő Miklós (Tel-Aviv)

Comments are closed.