Forrás: Index

Több száz izraeli rohamrendőr elkezdett szerdán kiüríteni egy olyan ciszjordániai zsidó kolóniát, amelyet Ariel Saron volt kormányfő szétválasztási terve keretében 2005 augusztusában már egyszer kiürítettek, de telepesek és militáns jobboldali aktivisták két nappal ezelőtt újra elfoglaltak. Csaknem 300 telepes, illetve aktivista – főleg fiatalok – áll ellen passzívan a mintegy 800 rendőrnek, aki megpróbálja őket autóbuszba ültetni.

Nagy médianyilvánosság előtt hétfőn foglalták el Homes volt telep romjait azzal a céllal, hogy “helyreállítsák azt a történelmi hibát”, amelyet Izrael az egyoldalú kiürítéssel elkövetett. A rendőrség és a hadsereg hétfőn lehetővé tette, hogy csaknem 2500 tüntető kivonuljon a hegytetőn lévő romokhoz. Szerda reggelig adtak nekik határidőt arra, hogy elhagyják a helyet. Közülük körülbelül 300-an a határidő leteltekor még mindig nem távoztak, a hatóságok ezért határozták el az erőszakos kiürítést.

Izrael 2005 augusztusában 21 Gázai övezeti és 4 észak-ciszjordániai telepet ürített ki egyoldalúan a szétválasztási terv keretében.

Comments are closed.