Forrás: Híradó

Az izraeli kormányfőt korábbi kétes ügyei után most azzal vádolják, hogy még miniszter korában közeli munkatársait köztisztviselői állásokra neveztette ki

Újabb botrány tépázta meg csütörtökön Ehud Olmert izraeli kormányfő amúgy is gyorsan apadó népszerűségét: a politikust korábbi kétes ügyei után most azzal vádolják, hogy még miniszter korában közeli munkatársait köztisztviselői állásokra neveztette ki.

Az újabb botrányt a Tízes Csatorna nevű izraeli magántévé robbantotta ki, amely szerdán bemutatott egy belső használatra szánt iratot, amelyet állítólag Olmert munkatársai állítottak össze, amikor a politikus 2003 és 2006 között – még a jobboldali Likud párt színeiben – kereskedelmi és ipari miniszter volt. A tévé szerint a dokumentumban a Likud 115 olyan aktivistájának és központi bizottsági tagjának a neve szerepel, aki élvezte Olmert pártfogását.

Avi Moszkovics, az izraeli posta egyik korábbi magas rangú tisztviselője a katonai rádiónak nyilatkozva azt állította, hogy a posta egyik vezetőjeként annak idején hetente kérették be a miniszter hivatalába, ahol olyan személyek nevét tartalmazó listát dugtak az orra alá, akiket különböző postai tisztségekre kellett volna kineveznie.

Olmert hivatala visszautasította, nevetségesnek minősítette Moszkovics állításait. Olmert elismerte, hogy annak idején néha segítették a Likud nehéz helyzetbe került tagjait, ám ezt állítása szerint szigorúan az izraeli kormány jogi tanácsadója által kidolgozott irányelvek keretei között tették.

Az izraeli kormányfő tekintélyét több botrányos ügy tépázta már meg a közelmúltban. Az izraeli főügyész januárban rendőrségi nyomozást rendelt el a Leumi bank részleges privatizálása miatt, mert felmerült a gyanú, hogy Olmert megpróbálta közeli ismerőseit előnyös helyzetbe juttatni a magánosítás során. A miniszterelnök ellen ingatlanügyletek egész sora miatt is vizsgálódnak.

Olmert a negyedik egymást követő izraeli miniszterelnök, aki ellen vizsgálat folyik: hivatali elődei, Ariel Saron, Ehud Barak és Benjámin Netanjahu ellen is vizsgálatot indítottak, bár a vádemelésig egyetlen esetben sem jutottak el.

AFP/MTI/hirado.hu

Comments are closed.