Forrás: Erec

Néztem a sporttévét, a Maccabi Tel-Aviv és a Cibona Zagreb kosárlabda rangadót közvetítették. A játékosok a kezdőkörbe álltak, amikor elsötétült a tel-avivi hatalmas csarnok és egy sztentori hang bejelentette, hogy nagy gyász érte a Maccabi-családot: meghalt Michael Keveházi /Keveházi Mihály/, a Maccabi Világjátékok egykori igazgatója, a Világszövetség tiszteletbeli elnöke.

Keveházi Mihály Budapesten született 1932-ben. Miután a család szerencsésen túlélte a vészkorszakot, 1947-ben a szüleivel Londonban költözött. Könyvvizsgálást tanult, ebben csinált szép civil karriert.

Mellette sportolt az angol Maccabiban. 1965-ben már ő vezette a brit delegációt a VII.Világjátékokon. Ekkor döntött úgy feleségével, hogy alijázik. Izraelben előbb a szervezőbizottság tagjaként, majd a Világjátékok péánzügyi vezetőjeként tevékenykedett. 1989-ben ő lett a zsidó Világjátékok vezetője. Ő tette lehetővé, hogy hosszú-hosszú évek kényszerű kihagyása után a magyar zsidőó sportolók is részt vehettek a játékokon, méghozzá az ő hathatós segítségével – ingyen. Nagy segítséget nyújtott abban, hogy újjáépült és sikeres lett a magyar Maccabi mozgalom. Azóta is ő volt a Maccabi VAC tiszteletbeli elnöke.

Később a civil élete is Budapesthez kötötte. Ő lett a világ egyik leghíresebb könyvvizsgáló cégének az itteni igazgatója. Nagy operabarát volt. Nemcsak a sportot, hanem a magyar kultúrát is nagyvonalúan támogatta.

Halálával mérhetetlen űrt hagyott népes csaláadjában és a Maccabi Világszövetségben, valamint kiterjedt magyar barátai, tisztelői körében.

Comments are closed.