Forrás: Erec

Emlékező istentiszteletet tartottak a budapesti gettó felszabadításának 62. évfordulója alkalmából csütörtökön a Dohány utcai zsinagógában.

Hatvankét évvel ezelőtt a szovjet hadsereg elérte a főváros pesti oldalát, és felszabadította a gettót és az oda zárt, halálra szánt magyar zsidókat – emlékeztetett beszédében Schweitzer József nyugalmazott főrabbi. Mint mondta, amikor a felszabadításra emlékezünk, „hálánkat fejezzük ki azoknak, akiknek köszönhetően visszanyerhettük szabadságukat, és gyászoljuk azokat, akik ezt a napot nem érték meg”.

Schweitzer József három szentírási gondolatot állított a megemlékezés középpontjába. A nyugalmazott főrabbi hangsúlyozta: emlékezz, töröld el a pusztítók emlékezetét és ne feledj! Bár nagyon nehéz ilyen emlékekkel együtt élni, mégis bosszúvágy nélkül kell emlékezni – mondta.

Az istentiszteleten megjelent Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Kóka János gazdasági miniszter, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. Megjelent továbbá a parlamenti pártok több politikusa és számos nagykövetség képviselője.

A szovjet hadsereg 1945. január 18-án szabadította fel a pesti „nagy gettót”. A VII. kerületi Dohány utca, a mai Kertész utca, a Király utca és a Károly körút által határolt területen mintegy hetvenezer embert zsúfoltak össze. A háborúban a főváros kétszázezres zsidóságának hozzávetőlegesen a fele elpusztult.

BreuerPress-info

Comments are closed.