Forrás: Erec

1994 őszén Amnonnal, a Habonim Dror európai küldöttjével autóztam. Ő javasolta, hogy utazzunk vidékre. Budapestet elhagyva, a 33-as út mellett, valahol az Alföld kellős közepén megálltunk egy kávéra. Ahogy körülnéztem, úgy éreztem, hogy a világ végére érkeztünk.

De alig kellett eltelnie néhány évnek, s a vidék immár a világ közepét jelenti számomra: Debrecen, Szeged, Kiskunhalas, Miskolc és sorolhatnám a többi várost is ahol megfordultam és amit megszeretettem, s ahol mindig otthon érzem magam. Bármikor Magyarországra látogattam az elmúlt években, egyszer sem szalasztottam el az alkalmat, hogy elutazzak ezekre a helyekre, hogy találkozzam barátaimmal és Izraelről és a Magyarországon történtekről beszélgessünk.

Ma, a Szochnut küldöttjeként természetesnek tűnik a kialakult jó kapcsolat folytatása ezekkel a hitközségekkel és barátaimmal. A vidékhez való kötödésem nyomán jött a gondolat, hogy szervezzünk egy előadássorozatot a vidéki hitközségekben. A projekt lényege, hogy vidéken élő emberek szólnak ott élő társaikhoz. A program lényege, hogy a vidéken tanuló izraeli diákok a hitközséghez vagy a városhoz kötödő fiatalokkal együtt programokat, előadásokat, filmvetítésket szervezzenek. Hogy ezáltal kapcsolatok jöjjenek létre, hogy tanuljanak egymástól és ismerjék meg egymást és közelebb hozzák az ott élőkhöz Izraelt. A találkozásokat havi rendszerességgel tervezzük.

Az elkövetkező hetekben örömmel találkoznánk valamennyiükkel különböző vidéki városokban a megismerés, a találkozás, az együttgondolkodás jegyében.

*

Most Izraelből írok. Négy hónapja nem voltam itthon, de minden ugyanúgy folyik.

A taxiban a repülőtérről már tíz perc után ismertem a sofőr s népes családja egész élettörténetét, a politikai híreket és sportbotrányokat és még néhány dolgot, ami most nem jut eszembe. Igen, ez az izraeli nyitottság.

Még hajnal ötkor is az új bevándorlókon gondolkoztam, akik amikor ideérkeznek, meg kell szokniuk ezt a nyitottságot. Ki vagy? Honnan jösz? Miért jöttél? Ja, Magyarország Budapest, gulyás, Puskás. És még ki sem szálltak a taxiból.

A változás az izraeli kultúra, a mentalitás, első lépések nehézségek, kihívások. Ezért tervezzük azt, hogy a jövő hónaptól alija előkészítő kurzust indítunk a Szochnutban. A találkozók azoknak vannak, akik 2007-ben szeretnének alijázni, és már nyitottak alija dossziét, beadták bevándorlási kérvényüket. Nagyon reméljük, hogy ezeken a találkozókon egy olyan erős csapat fog összeállni, akik később egymást is tudják támogatni Izraelben.

A közeljövőben minden potenciális jelölt személyes meghívót fog kapni a kurzus első találkozójára, ahol dr. Popper Pétert pszichológus látogat el hozzánk és az országváltás, a beilleszkedés nehézségeiről beszélget velünk.

Sok szeretettel várunk benneteket, s a következő Erecben beszámolunk erről az érdekesnek ígérkező programról.

Corina Berger

Szochnut alija küldött

Comments are closed.