Forrás: HETEK

Három halálos áldozata van annak a hétfő reggel végrehajtott merényletnek, melyben egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy eilati pékségben. A városban most először történt öngyilkos merénylet. Az al-Arabija televízió híradása szerint, a merénylő, Muhammad Fajsal al-Saksak, egy 21 éves gázai fiatalember volt, az al-Aksza Mártír Brigádok nevű terrorista szervezet tagja.

Muhammad Fajsal al-Saksak.

Apja, anyja is a halálba küldteBiztonsági szervek beszámoltak arról, hogy két eilati lakos gyanúsnak találta a bő kabátot, és nagy táskát cipelő al-Saksakot, és hívták a rendőrséget. A merénylő, aki valószínűleg egy sokkal zsúfoltabb helyen akarta felrobbantani magát, útközben betért a pékségbe egy kávéra, de a közeledő rendőrautók hangját meghallva, azonnal felrobbantotta magát.

A robbantást közösen vállalta magára az al-Aksza Mártír Brigádjai, az Iszlám Dzsihád, és egy új, magát Hívők Hadseregének nevezett, valószínűleg az al-Kaida tagjaként működő terrorszervezet is. Internetes oldalukon közzétett kiáltványukban azt állították, hogy a merényletet célja az volt, hogy „a palesztinok figyelmét elvonja az egymás között zajló belharcaikról”.

A Hamasz terrorszervezet azt állítja, hogy a merénylő ciszjordániai volt, és héthónapos kiképzés után, Jordániából érkezett Izraelbe. Egy palesztin weboldal idézi a merénylő bátyját, aki elmondja, hogy családja tudta, hogy Saksak öngyilkos merényletet fog végrehajtani, és apja és anyja is imádkoztak az akció sikeréért.

Az eilati rendőrfőnök szerint valószínűleg a merénylő nem egyedül érkezett a városba, és még több terrorista bujkálhat Eilatban. A rendőrség, és az izraeli belbiztonsági szolgálat, a Sin Bet vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy a merénylő nem Egyiptom felől tudott-e beszivárogni az országba. Tudvalevő, hogy a Sínai-félszigeten, közel az izraeli határhoz, számos dzsihádista terrorcsoport működik.

Múlt szombaton az egyiptomi rendőrség letartóztatott egy 17 éves alexandriai fiatalembert, aki azzal büszkélkedett egy taxisofőrnek a Sínai-félszigeten, hogy öngyilkos merénylet végrehajtását tervezi Izraelben.

A Vörös-tenger északi csücskén elhelyezkedő Eilat, izraeliek és külföldi turisták kedvelt üdülőhelye, eddig védve volt a hat éve tartó intifáda erőszakhullámaitól.

Eilat – fenyegetett városEhud Olmert miniszterelnök egy mai Kadima pártülésen úgy nyilatkozott, hogy „Izrael régóta élvezte már a nyugalom illúzióját, de ez csupán illúzió volt”. Ugyanakkor azt is hozzáfűzte, hogy az elmúlt hónapokban Izrael számos ellene tervezett terrortámadást hiúsított meg sikeresen. A Sin Bet hétfőn közzétett adatai szerint, 2006-ban, izraeli biztonsági erők, összesen 43, a Gázai-övezetből származó palesztin férfit fogtak el, akik a Sínai-félsziget felől igyekeztek Izraelbe átszivárogni. Céljuk öngyilkos merényletek végrehajtása, terroristák kiképzése, robbanóanyagok gyártása, és izraeli civilek és katonák elrablása volt.

A mai támadás volt az első terrortámadás 2006 áprilisa óta, amikor egy férfi kilenc ember halálát okozta egy tel-avivi buszpályaudvarnál.

Comments are closed.