Forrás: NOL

A belviszályról akarta elterelni a figyelmet az Iszlám Dzsihád

Népszabadság * Hírösszefoglalónk * 2007. január 30.

Az eilati merénylő fotóját mutatja az egyik családtagKép: Reuters – Suhaib SalemÖngyilkos merényletben meghalt a támadóval együtt négy ember tegnap a dél-izraeli Eilat üdülőhelyen. A támadást több palesztin szervezet hajtotta végre, hogy „elvonják a palesztinok figyelmét arról, hogy egymás ellen harcoljanak”.

A robbantás egy kis cukrászdában történt a Vörös-tenger partján fekvő üdülőhely egyik bevásárlóközpontjában, távol a tengerparti szállodáktól. A merénylő derekán vagy a táskájában volt a pokolgép – közölték a hatóságok. Bruno Stein, a városi rendőrség vezetője újabb merényletektől tart.

A támadást az Iszlám Dzsihád, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai (amely a Mahmud Abbasz palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz kötődik) és az eddig ismeretlen Hívők Hadserege vállalta magára. Az Iszlám Dzsihád és az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai közös közleményben tudatta, hogy egy 21 éves gázai lakos követte el a merényletet. Az Iszlám Dzsihád szóvivője szerint Mohammed Feiszal asz-Szikszek Jordánia felől érkezett Eilatba, az akciót hét hónapig tervezték.

A gázai övezetben az elkövető testvére azt mondta: „Tudtuk, hogy mire készül, és a szüleink imádkoztak, hogy sikerrel járjon.” Az Iszlám Dzsihád honlapja szerint a támadással az volt a céljuk, hogy véget vessenek a palesztinok egymás közötti harcának, amelynek december óta hatvan halálos áldozata van. Az Iszlám Dzsihád nem írta alá azt a tűzszüneti megállapodást, amelyet Izrael kötött novemberben több palesztin szervezettel a gázai övezetben – jelentette az MTI.

A rivális palesztin szervezetek közül a Fatah elítélte, míg a kormányzó radikális iszlamista szervezet, a Hamasz üdvözölte az eilati támadást. Ez volt az első öngyilkos merénylet Izraelben tavaly április óta, amikor szintén az Iszlám Dzsihád volt az elkövető, és támadásuk tizenegy ember életét követelte Tel-Avivban. Eilatban, a népszerű üdülőhelyen – ahol tavaly 180 ezer külföldi turista fordult meg – korábban nem követtek el öngyilkos akciót.

Az izraeli-palesztin békefolyamat fölött bábáskodó kvartett (ENSZ, USA, EU, Oroszország) képviselői pénteken ülnek össze Washingtonban, hogy megtárgyalják, miként lehetne újraindítani a párbeszédet. Gázában eközben folytatódtak az összetűzések a palesztin csoportok között. Múlt csütörtök óta 29 palesztin halt meg a harcokban. Szaúd-Arábia felajánlotta, hogy Mekkában egyeztetne a Hamasz és a Fatah mozgalmak között.

Az izraeli kormány vasárnap elsöprő többséggel jóváhagyta a zsidó állam első arab miniszterének kinevezését – jelentette az AP. Raleb Madzsadele, a baloldali Munkapárt képviselője tárca nélküli miniszterként folytatja tevékenységét.

Comments are closed.