Forrás: HETEK

Több ezer demonstráló bénította le Libanon útjait az ország számos pontján. A jelenleg hatalmon lévő Sziniora-kormány megbuktatását szorgalmazó protestálók, tiltakozásuk jeléül barikádokat emelnek a főutakon.

Háttérből heccelő HezbollahÓriási füstfelhő gomolyog Bejrút felett, mert a tiltakozók autógumikat égetnek, Bejrút nemzetközi repülőtere felé vezető utakat is elzárták. A Hezbollah által vezetett ellenzék, a kormány megbuktatását, és új választások kiírását szeretné elérni. A Nyugattal szimpatizáló libanoni vezetők viszont puccs szervezésével vádolják a sztrájkolókat.

„Igen távol áll a demokratikus felfogástól, ami jelen pillanatban itt zajlik. Ez nyílt terrorizmus, mely az ország megbénulását akarja elérni.” – nyilatkozta Samir Geagea keresztény vezető az al-Dzsazíra televíziónak.

A helyi rendőrség beszámolója szerint eddig 14 ember sérült meg a kődobálások, és fegyveres konfliktussá fajult összecsapások során. Bejrút üzleti negyede teljesen kihalt, a boltok nem nyitottak ki, a helyi tudósítók szerint nem világos, hogy ők is a sztrájkhoz csatlakoztak-e, vagy egyszerűen nem tudtak eljutni a munkahelyükre.

Az Irán és Szíria által támogatott Hezbollah december eleje óta kampányol a Nyugattal szimpatizáló kormány megdöntése érdekében. A tiltakozók azt állítják, hogy az utak lezárását mindaddig folytatják, amíg céljukat el nem érték, és új választásokat írnak ki.

Fuad Sziniora miniszterelnök azonban még mindig erős támogatást élvez a szunnita muzulmánoktól, a keresztényektől, és a drúzoktól, akik szeretnék, ha Libanon végre megszabadulna a szomszédos Szíria erős befolyása alól. A Sziniora-kormányt támogatja az USA, Franciaország és Szaúd-Arábia is, akik nem szeretnék, ha a Hezbollah hatalomra jutása által, Irán befolyása növekedne a térségben.

Libanon a Közel-Kelet politikailag legösszetettebb, és vallási szempontból legmegosztottabb országa. A korábban keresztény többségben lévő ország lakossága mára 60 százalékban muzulmán, és 40 százalékban keresztény összetételű. 18 hivatalosan bejegyzett vallási irányzata van, és Izrael szomszédjaként, nagy számú palesztin menekültnek ad otthont.

A jelenlegi kormány súlyosan megosztott a Szíria-barát és Szíria-ellenes frakciók között. Az első csoport tagjai elsősorban a szunnita muzulmánok, keresztények és drúzok, a második csoport tagjai a Szíria és Irán által támogatott síita muzulmánok.

Comments are closed.