Forrás: Stop!

Az izraeli főügyész vádat akar emelni Kacav elnök ellen Időpont: 2007-01-24 06:29:14

Az izraeli főügyész kedden értesítette Móse Kacav államfőt, hogy vádat akar emelni ellene nemi bűncselekmények – köztük erőszak -, hatalommal való visszaélés, az igazságszolgáltatás akadályozása és korrupció címén.  Ha ez megtörténik,  először helyeznének vád alá hivatalban lévő izraeli elnököt.

Ilyen súlyos vádakat még soha nem hoztak fel izraeli vezető ellen. A vádemelésről a végső döntést azonban csak azután hozzák meg, hogy egy meghallgatáson   Kacav előadja álláspontját – közölte Menáhem Mazuz főügyész. Az elnök tagadja a vádakat.

Az államfői tisztség jórészt protokolláris Izraelben, és nem valószínű, hogy a botrány kihathat Ehud Olmert miniszterelnök helyzetére, noha ellene is folyik több nyomozás korrupció gyanújával.

A 61 éves Kacav ellen több volt női alkalmazottja tett panaszt nemi bűncselekményekért. Az igazságügy-minisztérium keddi közleménye szerint a vádiratban szerepelni fog, hogy azon négy nő közül, aki feljelentette az államfőt, az egyik nemi erőszak elkövetésével is vádolja. Ha bíróság elé állítják, és bűnösnek találják, akkor 3-tól 16 évig terjedő, letöltendő börtönbüntetésre ítélhetik.

Kacav  ügyvédje szerint  az elnöknek az a meggyőződése, hogy ki fog derülni ártatlansága. A vele szemben felhozott panaszok egy része  elbocsátott alkalmazottainak a bosszúja  – tette hozzá. Kacav korábban olyan állítást is tett, hogy politikai ellenfelei esküdtek össze ellene és állnak bosszút rajta.

Hivatalban lévő elnököt csak abban az esetben lehet bíróság elé állítani, ha a parlament előtte elmozdította őt tisztségéből, vagy ha önként lemondott. Kacav már korábban közölte, hogy ha vádat emelnek ellene, akkor kész felfüggeszteni magát hivatalából. Mandátuma eredetileg idén júliusban járna le.

Kacav elődje, Ezer Weizman 2000-ben, éppen hivatali idejének lejárta előtt lemondott, mert az akkori főügyész megállapította, hogy jogtalanul fogadott el több mint 300 ezer dollár értékű ajándékokat egy francia milliárdostól, de ellene soha nem emeltek vádat.

STOP/MTI

Comments are closed.