Forrás: Népszava

Szír és Iszlám Dzsihád közvetítők nyomására végül létrejött Damaszkuszban a többször elhalasztott találkozás Mahmúd Abbász palesztin elnök és Haled Mesal Hamász-főtitkár között, de a két vezető nem jutott megállapodásra a palesztin nemzeti egységkormány megalakítása ügyében. Megfigyelők szerint a kudarc oka, hogy a Hamász továbbra sem hajlandó közvetlenül vagy akár közvetetten elismerni Izraelt, Abbász pedig tudja, hogy e nélkül a nemzetközi közösség meghatározó része nem áll szóba a palesztin kormánnyal. A kormány összetétele kérdésében viszont csökkentek a nézeteltérések: a Hamász beleegyezett, hogy a belügyi, külügyi és pénzügyi tárcákat független személyiségek kapják meg.

A pénzügyminiszteri poszt várományosa a nyugati országok vezetése által is elfogadott Szalam Fayad. Fayad tegnap találkozott az izraeli börtönben életfogytiglani büntetését töltő Marvan Bargutival, a Fatah mozgalom ifjabb generációja vezetőjével, az egységkormány megalakításának kezdeményezőjével.

Abbász és Mesal egy óráig tartó négyszemközti tárgyalásuk után mosolyogva járultak az újságírók elé, de a mosolyuk sem rejthette el, hogy a tárgyalás eredménytelenül végződött. A kudarcot azzal az ígérettel kísérelték meg kisebbíteni, hogy a két mozgalom megbízottjai folytatni fogják a tárgyalásokat és „remélhetőleg két héten belül megegyeznek”.

Yehuda Lahav (Tel-Aviv)

Comments are closed.