Forrás: Magyar Hírlap

Benjamin Netanjahu volt izraeli miniszterelnök vasárnap szenvedélyes felhívással fordult a világhoz, hogy mielőbb fékezze meg Irán nukleáris törekvéseit, gazdasági szankciókkal sújtva a teheráni rezsimet.

„Szeretném felszólítani a világot, amely nem akadályozta meg a holokausztot, hogy ezúttal fékezzen meg minden, egy újabb holokausztra irányuló kísérletet” – mondta Netanjahu az izraeli politikai és biztonsági elit évente megtartott herclijai konferenciáján, az európai zsidóság II. világháborús tömeges megsemmisítésére utalva.

Irán azt állítja, hogy nukleáris programja kizárólag az energiatermelést szolgálja, több nyugati hatalomnak azonban meggyőződése, hogy a teheráni rezsim atomfegyverek előállítására törekszik.

Az izraeli ellenzék jelenlegi vezetője azt is mondta, el akarja érni, hogy nyugati cégek – függetlenül az ENSZ-esetleges intézkedéseitől – „önként” léptessenek életbe szankciókat Irán ellen. Ez sokkal hatékonyabbnak is bizonyulhat – vélte, felidézve a dél-afrikai apartheid rendszer sikeres elszigetelésének példáját.

„Abban a pillanatban, ahogy megindul az önkéntes szankciók görgetege, hatalmas nyomás nehezedik majd Iránra” – tette hozzá.

Izraelben Netanjahu a leghangosabb képviselője annak az álláspontnak, amely szerint támadólag kell fellépni Iránnal szemben, s gyakorta hasonlítja a világ jelenlegi hallgatását az iráni nukleáris törekvésekkel kapcsolatban, a náci Németországgal szemben a II. világháború előtt tanúsított viselkedéséhez.

Netanjahu arra is kitért: Izrael nem engedheti meg magának, hogy „a hátsó sorokból” segédkezzen ahhoz, ahogy mások megpróbálják Iránt elszigetelni.

„Amikor arról beszélünk, hogy fel kell rázni a közvéleményt, ki más vállalhatná magára ezt a feladatot, ha nem mi? – mondta. „Senki sem fog a zsidók védelmére kelni, ha ők maguk nem védik magukat. Erre tanít a történelem.”

A volt izraeli kormányfő elmondta: reményei szerint sikerül nemzetközi törvényszék elé állíttatni Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt, háborús bűnösként, tömeggyilkosságra való felbujtásért.

Ahmadinezsád széles körű nemzetközi felháborodást váltott ki azzal, hogy több ízben is mítosznak nevezte hatmillió európai zsidónak a II. világháborúban történt elpusztítását, s Izraelnek a térképről való eltűntetésére szólított fel.

Netanjahu most elmondta: ő és más izraeliek azon dolgoznak, hogy sikerüljön az ENSZ hágai Nemzetközi Bírósága elé állítani az ultraortodox iráni vezetőt, az emberi jogok egyetemes nyilatkozata alapján, amely nemcsak a tömeggyilkosságot tiltja, de az arra való felbujtást is.

MTI

Comments are closed.