Forrás: Népszava

Csak a munkától remélhetnek boldogulást – ezt a tanácsot adta tegnap Gyurcsány Ferenc kormányfő Alsóvadászban a helyi roma közösség tagjainak. A Dél-Hernád völgyében található, 1500 lakosú kis faluban mintegy 500 roma él egy elkülönült telepen. A kormányfő, aki végigsétált a telep egyetlen utcáján, az ottaniakkal arról beszélgetett, hogy milyen nehéz a megélhetésük. Egy cigányasszony azt panaszolta fel, ha van is napszám a közeli gyümölcsösben, akkor is legfeljebb napi két-háromezer forintot kapnak érte, aminek nagy részét elviszi az uzsora törlesztése. A kormányfő szerint éppen a hasonló térségeken segíthet ma a 28 leghátrányosabb kistérség fejlesztésére az Új Magyarország Nemzeti Fejlesztési Tervben elkülönített, mintegy 120 milliárd forint. Erre „utazik” a szikszói kistérségi fejlesztési tanács is, amelyhez Alsóvadász is tartozik. A tanács elnöke, Füzeséri József, szikszói polgármester lapunknak azt mondta, négy­milliárd forintra számítanak a fejlesztési tervből. Ebből újjáélesztenék a térségben az agrártermelést biogazdálkodás formájában. Ezen túlmenően pedig hasznosítani szeretnék a háborítatlan természeti értékeket és a szikszói termálvízkincset.

A kormányfő kíséretében utazó Bajnai Gordon fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos szerint a térségnek van „pályázati gyakorlata”, hiszen Alsóvadász 228 millió forintos forrásból az első nemzeti fejlesztési tervből újíthatta fel óvodáját és iskoláját, ahol ma már komplex készségfejlesztési programokkal próbálnak esélyt teremteni a roma gyerekek számára.

A miniszterelnök útjának célállomása azonban tegnap nem Alsóvadász volt, hanem Miskolc, amely egyike annak a nyolc magyar pólusvárosnak, amelyeket Gyurcsány Ferenc a következő hetekben felkeres. Miskolc a régió húzó városa lehet az Új Magyarország Fejlesztési Tervből elnyerhető pályázati források segítségével, hiszen, mint azt a kormánybiztos mondta, az itteni egyetem mérnöki tudásbázisára építve technopolisszá fejlődik a város, amely a tervek alapján képes lesz kihasználni azt a versenyelőnyét, hogy kutatás-fejlesztésben élenjáró cégek „telepednek” rá az egyetemen lévő mérnöki kutatói bázisokra. Bajnai szerint a városban máris megtelepült a modern mérnöki tudomány legdinamikusabban fejlődő ága, a nanotechnológia, aminek óriási jövője van egész Európában.

A Miskolcra érkező miniszterelnököt a városháza előtt mintegy húsz tüntető fogadta, akik árpádsávos zászló alatt a kormányt és a kormányfőt szidalmazó jelszavakat skandáltak. A miniszterelnök előtt érkezett meg az épülethez Magyar Bálint fejlesztéspolitikai államtitkár, akinek azt kiabálták: „Takarodj vissza Izraelbe.”

A kormányfő Miskolcon találkozott mindazon vállalatoknak a vezetőivel, amelyek kutató-fejlesztői bázist működtetnek, illetve, amelyek az egyetemmel együttműködve sikeresen pályázhatnak az Új Magyarország Fejlesztési Tervből. A kormány különféle pályázati forrásokból mintegy 600 milliárd forintot szán a nyolc pólusvárosnak. A kormánybiztos szerint legkésőbb márciusra kiírják az első pályázatokat, és abban reménykednek, hogy a miniszterelnöki körút eredményeként a nyolc város addigra ezt már ugrásra készen várja. Gyurcsány Ferenc ezt követően felkereste a Bosch magyarországi vállalatát, ahol a legújabb hazai fejlesztésekkel ismerkedett meg.

Cs. R.

Comments are closed.